Vánoční cukroví nově a zdravě
1. Kakaové cookies s ovesnými vločkami
170 g celozrnné mouky
80 g hnědého cukru
120 g kakaového prášku
1 lžička prášku do pečiva
Špetka soli
1 vejce
80 g medu
1 vanilkový lusk
250 g ovesných vloček
250 g rostlinného tuku
Vejce s vanilkou a medem dobře promícháme a spojíme s ostatními přísadami. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které pečeme asi 10 minut při teplotě 180 °C.
2. Brusinková lahůdka
500 g kandované pomerančové kůry
80 ml pomerančového džusu
500 g hladké mouky
5 g mleté skořice
5 g kypřícího prášku
3 g mletého zázvoru
2 g jedlé sody
2 g soli
250 g rostlinného tuku
250 g hnědého cukru
1 vejce
10 g vanilky
8 g strouhané pomerančové kůry
190 g sekaných vlašských ořechů
190 g sekaných pistácií
130 g kompotovaných nebo mražených brusinek
Kandovanou pomerančovou kůru namočíme do džusu. Máslo s cukrem utřeme do pěny a přidáme ostatní přísady a promícháme. Nakonec přidáme pomerančovou kůru s džusem a odkapané brusinky. Z vzniklé hmoty děláme na plech hrudky, které pečeme při 200 °C asi 15 minut.
3. Angličan hnědý
250 g rostlinného tuku
125 g hnědého cukru
3 g soli
300 g hladké mouky
Krystalový cukr na obalení
Máslo utřeme s cukrem a solí, přidáme mouku a vypracujeme těsto, které necháme mírně ztuhnout. Poté tvarujeme válečky o průměru asi 3 – 4 cm, které obalíme v krystalovém cukru. Opět necháme ztuhnout, poté nakrájíme na plátky o síle asi 4 mm, které z jedné strany také obalíme v cukru. Neposypanou stranou položíme plátky na plech a pečeme při teplotě 160 °C asi 15 minut. Pečivo musí mít velmi světlou barvu.
4. Meruňková pochoutka
350 g burisonů
100 g sušených meruněk nakrájených nadrobno
100 g vlašských ořechů nasekaných nadrobno
50 g rostlinného tuku
125 g medu
50 g rozinek
100 g pražených nahoblovaných lískových jader
100 čokolády
Čokoládu necháme mírně povolit, poté ji vyšleháme s máslem a medem. Do vyšlehané pěny vmícháme ostatní suroviny a tvarujeme kuličky, které posypeme lískovými jádry a rozinkami. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.
5. Mendiants
100 g čokolády s minimálním obsahem kakaa 70 %
Směs sušeného ovoce a oříšků
Čokoládu rozpustíme tak, aby zůstala vlažná.
Lžičkou ji opatrně naléváme na pečící papír a každou porci zdobíme sušeným ovocem a oříšky.
Lze použít i mléčnou či bílou čokoládu namísto hnědé. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.
6. Linecké slepované ze žitné mouky
200 g žitné mouky
100 g rostlinného tuku
50 g hnědého cukru
1 žloutek
Kůra z poloviny citronu
Džem na slepení
Tuk, žloutek, citronovou kůru a cukr utřeme do pěny, poté přidáme mouku. Necháme ztuhnout a vychladnout, poté těsto vyválíme. Vykrajujeme kolečka, která po upečení slepíme džemem.
Nakonec pečivo mírně poprášíme cukrem. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.
7. Mrkvové sušenky
180 g jemně nastrouhané mrkve
250 g rostlinného tuku
300 g celozrnné mouky
½ sáčku prášku do pečiva
Moučkový cukr s vanilkou na obalení
Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví, poté vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva. Těsto vyválíme a vykrájíme z něho tvary podle výběru.
Pečeme asi 10 minut při teplotě 180 °C. Ještě horké sušenky obalíme v moučkovém cukru.
Celkem 22588 čtenářů
Nejčtenější recepty:
- Fitness vánoční cukroví
- Vánoční cukroví nově a zdravě
- Salát z kuřecí šunky s křenem a jablky
- Co pít v létě? Osvěžující drinky!
- Jak využít v kuchyni mošt a zpestřit si tímto lahodným mokem některé pokrmy
- Bibita Nuova : Menu pro MilkParade
- Nejlepší vánoční cukroví - trochu netradičně
- Hrnková pivní vánočka
- Čokoládové cookies s džemem
- Vánočka, která se povede
- O chutných a zdravých salátech s Reném Vokurkou, šéfkuchařem sítě restaurací Pizza Coloseum
- Nejen silvestrovská pitíčka (2. část)
- Vendula Šeflová: Zdravé vánoční cukroví
- Dva výborné recepty z dýně
- Zimní nápoje z Trutnova
- Vynikající recepty z mražené zeleniny
- Skvělé saláty
- Chřest v kuchyni: recepty
- Recepty na pokrmy s vysokým obsahem vápníku
- Tipy na dopolední svačiny (nejen pro děti)
text: Mirka Slavíková, Professeur en sucre d´Art, Jitka Tomešová, DiS., Nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí, foto: www.vyzivadeti.cz – 11. 11. 2007, 13.06:45