Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Vánoční cukroví nově a zdravě

1. Kakaové cookies s ovesnými vločkami

170 g celozrnné mouky
80 g hnědého cukru
120 g kakaového prášku
1 lžička prášku do pečiva
Špetka soli
1 vejce
80 g medu
 1 vanilkový lusk 
250 g ovesných vloček 
250 g rostlinného tuku

Vejce s vanilkou a medem dobře promícháme a spojíme s ostatními přísadami. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které pečeme asi 10 minut při teplotě 180 °C.

2. Brusinková lahůdka

500 g kandované pomerančové kůry
80 ml pomerančového džusu
500 g hladké mouky
5 g mleté skořice
5 g kypřícího prášku
3 g mletého zázvoru
2 g jedlé sody
2 g soli 
250 g rostlinného tuku
250 g hnědého cukru
1 vejce
10 g vanilky
8 g strouhané pomerančové kůry
190 g sekaných vlašských ořechů
190 g sekaných pistácií 
130 g kompotovaných nebo mražených brusinek

Kandovanou pomerančovou kůru namočíme do džusu. Máslo s cukrem utřeme do pěny a přidáme ostatní přísady a promícháme. Nakonec přidáme pomerančovou kůru s džusem a odkapané brusinky. Z vzniklé hmoty děláme na plech hrudky, které pečeme při 200 °C asi 15 minut.

3. Angličan hnědý

250 g rostlinného tuku
125 g hnědého cukru
3 g soli
300 g hladké mouky
Krystalový cukr na obalení

Máslo utřeme s cukrem a solí, přidáme mouku a vypracujeme těsto, které necháme mírně ztuhnout. Poté tvarujeme válečky o průměru asi 3 – 4 cm, které obalíme v krystalovém cukru. Opět necháme ztuhnout, poté nakrájíme na plátky o síle asi 4 mm, které z jedné strany také obalíme v cukru. Neposypanou stranou položíme plátky na plech a pečeme při teplotě 160 °C asi 15 minut. Pečivo musí mít velmi světlou barvu.

 4. Meruňková pochoutka

350 g burisonů
100 g sušených meruněk nakrájených nadrobno
100 g vlašských ořechů nasekaných nadrobno
50 g rostlinného tuku
125 g medu
50 g rozinek
100 g pražených nahoblovaných lískových jader
100 čokolády

Čokoládu necháme mírně povolit, poté ji vyšleháme s máslem a medem. Do vyšlehané pěny vmícháme ostatní suroviny a tvarujeme kuličky, které posypeme lískovými jádry a rozinkami. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.

5. Mendiants

100 g čokolády s minimálním obsahem kakaa 70 %
Směs sušeného ovoce a oříšků

Čokoládu rozpustíme tak, aby zůstala vlažná.

Lžičkou ji opatrně naléváme na pečící papír a každou porci zdobíme sušeným ovocem a oříšky.

Lze použít i mléčnou či bílou čokoládu namísto hnědé. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.

6. Linecké slepované ze žitné mouky

200 g žitné mouky
100 g rostlinného tuku
50 g hnědého cukru
1 žloutek
Kůra z poloviny citronu
Džem na slepení

Tuk, žloutek, citronovou kůru a cukr utřeme do pěny, poté přidáme mouku. Necháme ztuhnout a vychladnout, poté těsto vyválíme. Vykrajujeme kolečka, která po upečení slepíme džemem.

Nakonec pečivo mírně poprášíme cukrem. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.

7. Mrkvové sušenky

180 g jemně nastrouhané mrkve
250 g rostlinného tuku
300 g celozrnné mouky
½ sáčku prášku do pečiva
Moučkový cukr s vanilkou na obalení

Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví, poté vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva. Těsto vyválíme a vykrájíme z něho tvary podle výběru.

Pečeme asi 10 minut při teplotě 180 °C. Ještě horké sušenky obalíme v moučkovém cukru. 

Nejčtenější recepty:

  1. Fitness vánoční cukroví
  2. Vánoční cukroví nově a zdravě
  3. Nejlepší vánoční cukroví - trochu netradičně
  4. Salát z kuřecí šunky s křenem a jablky
  5. Hrnková pivní vánočka
  6. Čokoládové cookies s džemem
  7. Co pít v létě? Osvěžující drinky!
  8. Vánočka, která se povede
  9. Dva výborné recepty z dýně
  10. Zimní nápoje z Trutnova
  11. Bibita Nuova : Menu pro MilkParade
  12. Recepty na pokrmy s vysokým obsahem vápníku
  13. Vendula Šeflová: Zdravé vánoční cukroví
  14. Vynikající recepty z mražené zeleniny
  15. Tipy na dopolední svačiny (nejen pro děti)
  16. Skvělé saláty
  17. Chřest v kuchyni: recepty
  18. Nejen silvestrovská pitíčka (2. část)
  19. Pivní perníčky s pomocí Velkopopovického Kozla
  20. Chřest: Tipy do kuchyně
 

text: Mirka Slavíková, Professeur en sucre d´Art, Jitka Tomešová, DiS., Nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí, foto: www.vyzivadeti.cz – 11. 11. 2007, 13.06:45

Přečtěte si také

Voňavé a zdravé pečení

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu


Reklama Google:

 

TOPlist