Mili Pilátová: nápovědník
1. Povolání + životní motto + znamení zvěrokruhu
Studio manažerka,osobní trenérka a fitness instruktorka (Aerobik, Spinning, Pilates & Power yoga)
Chceš-li být někým, buď sám sebou
Ryba
2. Co mám nejraději na zimě
Jednoznačně sníh a pohled na zasněženou krajinu, pokud tím pohledem není právě runway a já zrovna nesedím v letadle.
3. Kniha, která má čestné místo v mojí knihovně
Přiznám se, že kvůli své vytíženosti moc času na klasickou literaturu nemám. Nicméně kniha, ke které se ráda vracím, je Malý princ Antoina de Saint-Exuperyho. Pokaždé v ní najdu něco, co mě osloví nebo jen pobaví.
4. Film, na který se mohu dívat znova a znova
Čím déle jsem v zahraničí, tím více mi chybí česká klasika - od filmu pro pamětníky Eva tropí hlouposti přes Homolkovi až po S tebou mě baví svět. Z pohádek jsou to bezkonkurenčně S čerty nejsou žerty nebo Šíleně smutná princezna.
5. Muzika, která mi vždycky zvedne náladu
Hudba je mou velkou inspirací a motivací. Nemám vyhraněný styl. Ráda si poslechnu dobrý Pop, Rock, R&B a Funky. Jediný, co fakt nemusím, je House. Potřebuji cítit melodii, která mě vytrhne z letargie a udává rytmus, jakým se mám hýbat.
6. Můj ranní rituál
většinou přichází až po první ranní hodině cvičení, kdy většina našich členů utíká do práce a fitko je v tu chvíli poloprázdné. To si pak dám pořádnou sprchu a posnídám s novinami v ruce. Je to většinou první a poslední moment, který se můžu na chvilku zastavit a nabrat dech pro zbytek dne.
7. Osvědčené trvalky mojí ledničky a spíže
Na tuhle otázku by uměl bez váhání odpovědět můj přítel. Oba dva jsme totiž velcí milovníci zmrzliny. Naštěstí máme rádi každý jinou značku. Zatímco on dává přednost klasické poctivé zmrzlině Haagen Dazs, já nikdy neodolám zmraženému jogurtu od Ben&Jerrys s příchutí Straberry Cheesecake, nebo Cherry Garcia s kousky višní a čokolády. No řekněte sami: tomu se vážně nedá odolat.
8. Kuchyňský pomocník, bez kterého bych se neobešla
Tak tím bude asi základní výbava většiny dnešních domácností - mikrovlnná trouba a rychlovarná konvice. Ale i bez nich by se to nějak zvládlo, jen o trochu pomaleji.
9. Vysněná (ale zrealizovaná) dovolená mého života
Kuba. Když jsem viděla fotky z dovolené svých přátel, ta jsem si tenhle ostrov zamilovala na první pohled.
10. Moje kosmetická výbava
Kosmetika je moje velká slabost. Ráda o své tělo pečuji. Takže když jedu na dovolenou, tak všechny ty mazátka a vylepšovátka zpravidla tvoří v mém zavazadle tu nejtěžší položku.
11. Věci, za které utrácím nejvíce peněz
V poslední době je to asi nejvíce za letenky.
12. Prodejny, kde ráda nakupuji potraviny
Záleží, o co jde. Velkým supermarketům se obzvláště o víkendu snažím vyhnout. Pokud jdu nakupovat ovoce, zeleninu a bylinky, tak mám svůj oblíbený malý krámek, kde mě nikdy nezklamou kvalitou a čerstvostí.
13. Pohybové minimum každého dne
Pohybuji si mezi 2-5 lekcemi cvičení denně. Víc než pohybové se snažím dodržovat regenerační minimum - a tím je jeden den v týdnu, kdy vůbec necvičím.
14. Kavárna nebo hospůdka, kam se ráda vracím
Market Porter. Jde o hospůdku, kde jsem pracovala, než jsem se naplno upsala fitness průmyslu. Vždycky, když tam zajdu, zavzpomínám si, jaké to bylo stát za barem. Na jednu stranu to byla zábava, ale na druhou taky pěkná dřina.
15. Jeden oblíbený recept na zdravé jídlo a jeden na jeho pravý opak
Vaření a pečení je můj velký koníček, u kterého si vždy pročistím hlavu.
Většinou se inspiruji nějakým receptem a pak experimentuji podle toho, zda mi něco ze surovin chybí nebo ne.Pro vás jsem si připravila recepty na moje oblíbená jídla z naší rodinné kuchařky. Boršč - je obdobou tukožroutské a pak něco sladkého na zub – Nugátový dort.
Boršč
Suroviny:
300 - 500 g hovězího masa (může být i kuřecí), sklenici naložené řepy, 200-300 g hlávkového zelí (nebo skleničku naloženého), 200-300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibule, 100-200 g rajčat (já používám v plechovce celé nebo krájené - nejlepší jsou s bazalkou nebo rajský protlak), 2 brambory, sušené houby, párek, šunku nebo klobásu, cukr, máslo, ocet, sůl, pepř, bobkový list, bazalku.
Příprava:
Připravíme si vývar z masa. Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky, přidáme lžíci octa, lžíci cukru a lžíci másla a podlijeme trochou vývaru. Zakryjeme pokličkou a dáme dusit. Aby se zelenina nepřipálila, občas zamícháme popřípadě podlijeme vývarem. Za 10-15 min přidáme nakrouhané zelí a společně vaříme dalších 20 min. Potom vše zalijeme vývarem z masa jemně opepříme, osolíme, přidáme brambory nakrájené na kousky, bobkový list, podle chuti ocet (já používám tu šťávu z řepy) a vaříme, až zelenina změkne. Asi 10-15 min před odstavením (než je všechna zelenina měkká) přidáme rajčata (ty celé nakrájet na malé kousky). Na závěr přidáme sušené houby, které jsme si před začátkem vaření namočili do mléka nebo do vody, na kousky nakrájené maso z vývaru, šunku nebo párek nebo klobásu a bazalku, dochutíme a lehce povaříme. Na zjemnění můžeme přidat do talíře lžíci kysané smetany nebo šlehačky.
Nugátový dort
Suroviny
- na placku: 3 žloutky, 120 g cukru moučka, 90 g polohrubé mouky, jeden a půl lžíce kakaa, trochu prášku do pečiva, sníh ze 3 vajec
- na nugát: 3 celá vejce (kdyby byla malá, tak 4), 90 g cukru, jeden a půl lžíce kakaa, 250 g másla
Postup - placka:
Utřeme všechny suroviny mimo sněhu. To této hmoty lehce zamícháme ušlehaný sníh a dáme péct.
Postup - nugát:
Vejce ušleháme s cukrem a kakaem v páře, až se hmota táhne. Necháme vychladnout. Potom vmícháme máslo. Kdyby se nugát srazil přidejte trošku teplého mléka a zašlehejte ho. Placku potřeme nugátem a zdobíme šlehačkou.
16. Ideální relaxace po namáhavém dni
V náručí mého přítele.
17. Dárek, který mě nejvíce potěšil
Potěší mě jakýkoliv dárek, obzvláště když jde o nápad. Každopádně vloni k Vánocům,kdy jsme v práci dělali Secret Santa, tzn. ze každý si vytáhne jednu osobu, které koupí dárek do určité hodnoty, mi udělala velkou radost sada baretu a rukavic. Když jsem pak vypátrala, kdo že byl tím Santou, nechtělo se mi věřit, že to byl jeden z osobních trenérů a že mu s výběrem nikdo nepomáhal. Přesně takový bych si totiž vybrala i já sama.
18. Moje aktivity pro rok 2009
• 23.2.2009 Presenter of the year 2008, Poole, UK
• 22.3.2009 Brazilero – Move to Dance, Fitness Station Radlice, CZ
• 26.-28.3.2009 Kongres aerobiku & fitness, Blackpoole, UK
19. Předsevzetí do roku 2009
Zpomalit tempo a naučit se více pasivně relaxovat.
20. Vzkaz čtenářům aerobic.cz
Milí čtenáři Aerobic.cz, ráda bych vás všechny pozvala na akci Brazilero – move to dance, která se uskuteční v neděli 22. března 2009 od 10h ve sportovní hale Fitness Station Radlice, kde se budu společně s mým brazilským kolegou Marcosem Fonsecou a kolegyňkou Irčou Zoubkovou snažit vás nejen roztančit, ale i vytvořit neopakovatelnou atmosféru, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat.
04. 03. 2009, 15.07:43