Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Kávu si osladím o trochu víc, zpívá Karel Gott. A co vy? Sladíte?

ilustrační foto, zdroj CrossCafe

Pijete kávu samotnou, nebo si ji raději přisladíte, případně dochutíte mlékem? Šéfbarista Luboš Martínek shrnuje „pro“ a „proti“ slazené a neslazené kávy.

Pokud si chcete kávu opravdu vychutnat, je vhodnější ji pít bez cukru. „Lépe tak poznáte i mírné chuťové rozdíly mezi jednotlivými druhy kávy a jejich nuance se vám budou snadněji porovnávat. Cukr totiž výrazně potlačuje charakteristické chuťové vlastnosti kávy a vy se tak při pití oslazeného nápoje částečně připravujete o požitek. Podobně je to i se skořicí, ale záleží na preferencích každého,“ říká šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek.

Pokud preferujete slazenou kávu, není to v zásadě také špatně. Je ale také od věci zamyslet se, jaký druh cukru používáte. „Umělá sladidla chuť kávy znehodnocují, proto se jim raději vyhněte. Nejvhodnější je přírodní třtinový cukr, který navíc obsahuje zdraví prospěšné minerály. Dávejte mu přednost před klasickým bílým cukrem, který představuje čistou energii a nedodává tělu žádné živiny,“ doporučuje šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek.

Češi si rádi přidávají do kávy mléko, aby vyrovnali přirozenou hořkost kávy přírodní sladkostí mléka.  I Španělé si potrpí na kombinaci mléka a kávy v nápoji cortado, Francouzi pijí Café au Lait, v Latinské Americe je zase oblíbené cafesito. Mléko navíc dokáže, zvláště u espressa, dodat nápoji příjemný vizuální efekt, harmonickou chuť ale trochu potlačuje účinky kofeinu. Nejvíce si určitě pochutnáte na kávě dochucené čerstvým plnotučným mlékem. Pokud hledíte na linii, raději uberte na množství než na kvalitě mléka.

 

25. 09. 2013, 17.29:07

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu

TOPlist