Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Slovníček pojmů o 100% džusech

100% DŽUS
Nápoj se 100% podílem ovocné šťávy. Do 100% džusu nesmí být přidávána žádná barviva, konzervanty a ani cukr. Pokud výrobce na obalu uvádí nápis „100% džus“ nebo „100% šťáva“, pak se skutečně o 100% džus nebo 100% šťávu musí jednat. 100% džusy jsou nejčastěji ovocné, vyrábějí se ale i zeleninové nebo směs ovocných a zeleninových šťáv.

NEKTAR
Nápoj s podílem ovocné šťávy 25 - 99,9 %. Zpravidla se ovocný podíl pohybuje mezi 25–50 %, podle toho, o jaký druh ovoce se jedná. Nektary není možné vyrábět jako 100% džusy, protože obsahují příliš mnoho ovocné kyseliny nebo dužiny. Přidávání cukru je povoleno.

NESYCENÉ OVOCNÉ NÁPOJE
Nápoj s podílem ovocné šťávy 0 – 24,9 %. Ovocné nápoje mohou obsahovat barviva, konzervanty a přídatná sladidla.

KONCENTRÁT
Čerstvě vylisovaná ovocná šťáva, ze které byla v zemi výroby (např. Brazílie) odstraněna voda. U 100% džusů „vyrobených z koncentrátu“ je pak při výrobě vráceno zpět stejné množství vody, které bylo při koncentraci odebráno. Koncentrát se uchovává mražený nebo tekutý, většina typů nepodléhá kvašení ani při běžných teplotách. Další hlavní výhodou jsou snížené výdaje na dopravu. Koncentrát není konzervant.

ČERSTVÝ DŽUS (tzv. fresh)
Není vyráběn z koncentrátu, nýbrž přímo ze šťávy vylisované z ovoce. V obchodech jsou tyto džusy zpravidla v kartonových obalech a prodávají se v chlazených boxech, musí být chlazeny v celém distribučním řetězci. Obvyklá trvanlivost je 2 týdny. Pro vysokou cenu se u nás téměř neprodávají. U nás je k dostání tzv. čerstvě vymačkaný džus (Freshly squeezed juice) a to především v ovocných barech například v obchodních centrech, hypermarketech apod. Pro ilustraci lze říci, že na výrobu 1 litru „fresh džusu“ je potřeba zhruba 2 kg pomerančů.

TRVANLIVÝ DŽUS
Ovocný džus zpracovaný pasterizací, jehož trvanlivost může být od 3 do 6 měsíců díky speciálnímu kartonovému obalu, který je aseptický a zabraňuje přístupu vzduchu a světla. Obvyklá trvanlivost je 3 – 6 měsíců.

PASTERIZACE
Tepelné ošetření 100% džusů, které zabrání množení mikroorganismů v ovoci (např. kvašení). U 100% džusů nedochází k UHT záhřevu jako např. u mléka, ale stačí několikavteřinové zahřátí při teplotě nižší než 100 stupňů Celsia. Tato technologie je speciálně navržena tak, aby se zabránilo kvašení a aby byly zachovány chuťové vlastnosti, vitamíny a vlastní aroma ovoce.

 

text: Tetra Pak s.r.o., foto: Tetra Pak s.r.o. – 17. 05. 2008, 15.46:16

Přečtěte si také

Výživa na aerobic.cz

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu

TOPlist