Jak zvládnout dietu o Vánocích
Dietou odborně označujeme veškerou stravu a nápoje zkonzumované jednotlivcem nebo skupinou. Většina lidí však slovo dieta chápe již ve zúženém slova smyslu jako konkrétní výživové doporučení nebo ještě častěji omezení, mnohdy přímo jako dietu redukční. S nějakou „dietou“ má zřejmě zkušenosti každý z nás, ať už proto, že chtěl shodit kila navíc, nebo proto, že mu to doporučil lékař kvůli zdravotnímu stavu.
Člověka, který se právě dozvěděl, že musí vzhledem ke svému zdravotnímu stavu dodržovat dietní opatření, nejspíš jako první napadne, že si už do konce života nepochutná. V lepším případě, že se pořádně nenají několik následujících měsíců. Období Vánoc pak v takové situaci vnímá vysloveně jako utrpení, protože většina vánočních receptů je plná tuku a cukru, které by si v rámci své diety měl odepřít. Přitom i při dodržování zásad předepsané diety je možné připravit vánoční dobroty, na kterých si mohou všichni pochutnat. Je jen nutné vědět, co a čím vhodně nahradit, kde ubrat nebo čemu se úplně vyhnout.
Jak tedy bude vypadat vánoční pečení z hlediska několika nejčastějších diet?
1) Redukční dieta
Lidé, kteří usilují o snížení tělesné hmotnosti, by ve své stravě měli snížit množství tuku a jednoduchých sacharidů – představovaných nejčastěji bílou moukou a cukrem. Vhodné je tedy používat recepty, kde je těchto surovin co nejmenší množství, nebo místo klasického másla použít méně tučnou variantu rostlinného tuku. Podobně je možné nahradit tučnou smetanu nízkotučnou nebo rostlinnou variantou, případně mlékem. Do těsta je vždy vhodnější použít celozrnnou mouku nebo ji alespoň s klasickou bílou moukou zkombinovat. Pokud je pro někoho těžké vzdát se sladké chuti vánočního cukroví, může místo cukru použít nejen nízkokalorické náhradní sladidlo, ale také třeba sušené ovoce. Nesladkou chuť pečiva je možné „vylepšit“ použitím chuťově výraznějších druhů koření, jakým může být např. skořice, zázvor, badyán, muškát, vanilka, citrónová nebo pomerančová kůra. Stejnými zásadami se také mohou řídit všichni ti, kteří se chtějí vyhnout shazování nabraných kil v povánočním období.
2) Nízkocholesterolová dieta
Další dietou, kterou by mělo dodržovat více než 50 % obyvatel ČR, je dieta nízkocholesterolová. Její hlavní zásadou, jak už sám název napovídá, je omezení konzumace potravin s vysokým obsahem cholesterolu. Ten se nachází v živočišných potravinách, především vnitřnostech a výrobcích z nich, ve vaječném žloutku a v živočišných tucích jako máslo, sádlo nebo lůj, dále v tučném mléce a tučných mléčných výrobcích, v tučném mase a uzeninách. Při pečení vánočního cukroví to pak znamená vyhnout se použití velkého množství celých vajíček nebo žloutků, másla, sádla, tučného mléka nebo smetany. Žlutou barvu pečiva, která je běžně způsobena použitím vaječných žloutků, může dodat také přídavek sojové mouky. Protože cholesterol je látka živočišného původu a v rostlinných potravinách se nevyskytuje, je vhodné používat místo másla rostlinný tuk. Stejně tak místo klasické smetany je možné použít smetanu rostlinnou.
3) Diabetická dieta
Stále častěji se vyskytujícím onemocněním je diabetes mellitus, veřejnosti známý jako cukrovka. Diabetici ve své stravě musí dbát hlavně na omezení sacharidů, především pak na vyloučení běžného cukru. V diabetické dietě není nejvhodnější ani bílá mouka, proto se pro pečení cukroví doporučuje používat spíše mouku celozrnnou. Sladkou chuť pak dodá kromě náhradních sladidel také sušené ovoce, pečivo lze také ozvláštnit chuťově výrazným kořením jako je skořice, zázvor, badyán, muškát, vanilka, citrónová nebo pomerančová kůra. Vhodné jsou rovněž recepty, ve kterých není zapotřebí použít žádný cukr nebo mouku. Lidé s tímto onemocněním jsou častěji ohroženi některou z chorob srdečně-cévního systému. Měli by se tedy ve své stravě zaměřit také na složení používaného tuku. V rámci prevence srdečně-cévních onemocnění by se měli vyhýbat pokrmům a potravinám bohatým na cholesterol, jehož vysoká konzumace ještě riziko srdečně-cévního onemocnění zvyšuje. Proto se také diabetikům doporučuje nahradit klasické máslo některým z rostlinných tuků, které cholesterol neobsahují. V případě, že diabetik potřebuje současně redukovat tělesnou hmotnost, platí u něj také výše uvedené zásady redukční diety.
4) Dieta s omezením tuku (laicky „jaterní“ nebo „žlučníková“ dieta)
Mnoho lidí potká v životě některé z onemocnění jater nebo žlučníkový záchvat. I v jejich dietě, i když samozřejmě ne bezprostředně po začátku onemocnění, se může objevit vánoční cukroví. Nejdůležitější je, aby omezili množství tuku. Potíže jim může způsobit také zrníčkové koření, jadérka z ovoce, tvrdé slupky a stejně tak i oříšky. Měli by se jich tedy raději vyvarovat. V případě tuků by měli dávat přednost tukům nízkotučným, stejně jako nízkotučnému mléku a mléčným výrobkům. V receptech – a nejen vánočních – se také doporučuje vynechat alkohol. Protože lidem s onemocněním jater nebo žlučníku mohou činit potíže jakékoli tvrdší částečky, je u této diety vhodné používat bílou mouku. V této dietě není ani mnoho prostoru pro používání koření. Vynecháno by mělo být všechno koření nejen zrníčkové, ale také dráždivé a v případě slaných pokrmů i pikantní. Vhodná je např. vanilka, citrónová nebo pomerančová kůra. U těchto obtíží je také velmi důležité si uvědomit, že probíhají naprosto individuálně – zatímco někomu po záchvatu žlučníku nezpůsobuje potíže ani smažený řízek s bramborovým salátem, jinému může přitížit i malé množství použitého tuku.
5) Dieta při potravinových alergiích a intolerancích
Časté jsou také problémy, které vyvolává konzumace konkrétní potraviny nebo její složky. Jedná se o různé potravinové alergie nebo nesnášenlivosti (intolerance). U nich je nejdůležitějším krokem vyhledání potraviny způsobující problémy a její následné vyloučení z jídelníčku. Potíže nejčastěji způsobuje mléčný cukr – laktóza, v takovém případě se jedná o nesnášenlivost laktózy, která má tři stupně závažnosti. Většině postižených vadí pouze sladké mléko jako nápoj, v nejvážnějším stádiu však musí ze své stravy vyloučit veškeré pokrmy nebo potraviny, které mléko obsahují. Při alergii na mléčnou bílkovinu nebo při jakékoli jiné alergii (nejčastější jsou např.alergie na vejce, ořechy nebo sóju), je pak nutné problematickou potravinu vyřadit zcela. U 10 – 15 % obyvatel se také dříve nebo později projeví atopický ekzém. Jejich potíže mohou zhoršovat oříšky nebo citrusy, ale také čokoláda. Tyto potraviny by tedy měly být ze stravy pokud možno vynechány nebo alespoň výrazně omezeny.
5a) Bezlepková dieta
Další složkou potravin, která může vyvolávat zdravotní obtíže, je lepek. Jedná se o bílkovinu, kterou obsahují obiloviny – pšenice, žito, ječmen a oves. Lidé trpící nesnášenlivostí lepku – celiakií, by se měli těmto obilovinám a výrobkům z nich co nejvíce vyhýbat. Místo běžné mouky je pro ně vhodná mouka sojová, kukuřičná nebo amarantová. Je ale třeba počítat s tím, že při pečení mají tyto druhy mouky jiné vlastnosti – pečivo z žitné nebo pšeničné mouky díky lepku „drží tvar“, což u bezlepkových druhů mouky neplatí. Proto je vhodné používat při pečení formy, nebo mouku nahradit předpřipravenou bezlepkovou směsí z obchodu. K dostání jsou bezlepkové směsi jak pro přípravu pečiva, tak i chleba. Další z možností je používat takové recepty, ve kterých není mouka vůbec zapotřebí.
Jak je vidět, ani pro „člověka na dietě“ nemusí být Vánoce nutně obdobím utrpení. Díky nahrazení některých surovin a výběru vhodných receptů se nemusí prohřešit proti své dietě a přitom si může patřičně užít vánoční atmosféru včetně oblíbeného cukroví.
text: Jitka Tomešová, nutriční terapeutka, foto: www.zdravykorinek.cz – 16. 12. 2007, 16.47:44