Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

David Holzer pro Mistry s mistry: Jak má vypadat výživa (nejen) sportujících dětí

David Holzer, trojnásobný mistr světa ve sportovním aerobiku (trio Holzer, Strakoš, Valouch), se v současné době se věnuje diagnostice, výživovému a tréninkovému poradenství. Ve svém volnu jezdí plnit funkci rozhodčího na závody Mistry s Mistry, které pomáhal zakládat svému kamarádovi a kolegovi Jakubovi Strakošovi. Kromě toho je součástí Corridoor týmu a pravidelně jezdí na zážitkové kurzy pro dospělé a pomáhá s přípravou závodníků tohoto klubu. 


Jakých chyb ve výživě dětí se nejčastěji rodiče dopouští?

Nejčastější chybou rodičů bývá, že zaměňují zdravou výživu svých dětí za nízkotučnou dietu. Tato myšlenka se zřejmě podvědomě přenáší ze světa dospělých, kde má redukce tuků (obzvláště těch špatných) své opodstatnění. V případě rostoucích dětí - a obzvláště těch sportujících, však přílišné omezování tuků může mít negativní následky. Děti by, jednoduše řečeno, neměly dostávat odtučněné nebo light varianty potravin, ale plnohodnotné a co možná nejkvalitnější potraviny, bez konzervantů a další přidané chemie.


V současné době se hodně mluví o dětské obezitě... David Holzer, www.mojekondice.cz


Dětská obezita v tak masovém měřítku je problémem až poslední doby. Může za to samozřejmě menší množství pohybu a odlišný životní styl, ale velkou vinu na tom nesou i sami rodiče. Stále plné lednice, odbývání dětí cukrovinkami a pochutinami, používání polotovarů a spousta dalších chyb vedou u dětí k vytváření špatných stravovacích návyků, kterých se v pozdějších letech nebudou schopny zbavit a budou je přenášet dále na svoje děti... Je to začarovaný kruh.


Máš malého synka. Dbáš na to, co jí, nebo "kovářova kobyla chodí bosa"?


Našemu synkovi budou tři roky, ale stále po nás třeba nevyžaduje čokoládu, protože ji prostě nezná. Alespoň ne od nás. Doteď se snažíme nedávat mu konzervované a průmyslově zpracované potraviny, pečlivě vybíráme, z čeho mu vaříme jídla. Což ale neznamená, že nedostane nic k mlsání, právě naopak. Jen je zkrátka možné si vybrat mezi domácí buchtou bez jediného éčka a pochutinou, kterou známe z reklamy.


Jak jsi dbal na výživu v době své závodní kariéry a jak se stravuješ teď?


V dobách své závodní kariéry jsem měl spoustu možností porovnat účinky dobré a špatné životosprávy a hlavně se z toho poučit. To, o čem v běžném životě jen tušíte, že je špatně, se vám při vrcholovém sportu projeví několikanásobně více. Takže je opravdu žádoucí se o své tělo dobře starat, pokud nechcete předčasně skončit se sportem. V současné době, když už své tělo zdaleka tak nenamáhám a nemám takový energetický výdej, už tak pečlivě nesleduji, co sním. Pravdou však je, že jím podstatně méně než dříve a občas zařadím odlehčené dny. Fígl je v tom jíst dostatečně vyváženě, aby tělo netrpělo podvýživou, ale nepřehánět to, aby tělo nepřibíralo a nezanášelo se.

 

Co se ti líbí na soutěži Mistry s Mistry?

 

Na soutěži Mistry s Mistry považuji za nejpřínosnější hlavní myšlenku celé soutěže, to znamená, že soutěž je určena široké veřejnosti a ne výkonnostním nebo dokonce vrcholovým sportovcům. Pravidla jsou záměrně postavena tak, aby závodníci nebyli přetěžováni a aby vlastně ani nebylo možné stavět zbytečně obtížné sestavy. Brání jim v tom například zkrácená délky závodní sestavy, omezený počet prvků v sestavě, zakázané prvky v závislosti na věkové kategorii a spousta dalších mechanizmů, které mají za následek, že se závodníci vyřádí spíše v předvedení, projevu a preciznosti cvičení a nemají s ahu cpát do sestavy zbytečně obtížné prvky. Tomu napomáhá i systém hodnocení, který také jednoznačně upřednostňuje perfektní zvládnutí prvků a čistý projev. Ve výsledku se nám tak konečně podařilo založit soutěž, na které si může zasoutěžit a zažít opravdovou atmosféru velké a nabité soutěže skutečně každý závodník či nadšenec a přitom má jistotu, že tam nepotká žádné borce z výkonnostních "áčkových soutěží", bude spravedlivě a odborně hodnocen a soutěž si opravdu užije.

 

Děkuji Davidovi za rozhovor.

 

Mistry s mistry

 

O soutěži: http://www.mistrysmistry.cz/

 

David Holzer

 

Mgr. David Holzer
+420603950768
www.davidholzer@mojekondice.cz

O jeho praxi http://mojekondice.cz/

 

Nejčteněšjí články na téma výživa na Aerobic.cz:

  1. Nejlepší snídani na světě vám připraví Mixit
  2. Šílené diety, které jsme schopni podstoupit, abychom zhubli
  3. Výživa vrcholových sportovců
  4. Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.: Žereme moc
  5. Markéta: Jak jsem vylaďovala postavu s Nutrendem
  6. Jak využít v kuchyni mošt a zpestřit si tímto lahodným mokem některé pokrmy
  7. Když víte, co jíte… A když sušenky pomáhají dětem!
  8. David Holzer pro Mistry s mistry: Jak má vypadat výživa (nejen) sportujících dětí
  9. Jídelníček sportujících dětí
  10. Historie jogurtů a probiotik
  11. Jak to udělat, aby děti jedly rády ryby
  12. Letní dovolená: Jak správně jíst radí Marek Janota, výživový poradce a sportovní dietolog z Centra funkčního pohybu Daniela Mullera
  13. Sukralóza – sladidlo nové generace
  14. Chřest: Tipy do kuchyně
  15. Mýty o 100% džusech
  16. Co vše víte o sacharidech?
  17. Ocet pro chuť i zdraví
  18. Vařte s vášní: Čtenářky Aerobic.cz opět testovaly pomocníky do kuchyně od Tchibo
  19. Jak správně snídat?
  20. Zdravé grilování + nejlepší recepty na gril
 

text: Eliška Strakošová pro Aerobic.cz, foto: archiv Davida Holzera – 23. 10. 2012, 13.56:21

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu

TOPlist