Vendula Šeflová: Zdravé vánoční cukroví
Podívejte se na recepty, které doma dělá Vendula Šeflová. Děkujeme za zaslání.
Jáhlové kuličky
100 % vegan, bezlepkové, bez bílého cukru
130 g jáhel, 500 ml sojového, špaldového nebo jiného mléka (vhodné je i přirozeně nasládlé rýžové mléko), místo mléka se dá použít i jablečný mošt, špetka soli, kardamom (nemusí být) 50 g kokosu, 50 g vlašských ořechů nebo jakýchkoliv jiných ořechů, 50 g rozinek - nasekaných a 5-8 lžic medu, javorového sirupu nebo jiného sirupu.
Na obalení karob, čokoláda nebo kokos, případně hádanka - nasekaná dýňová semínka
Jáhly propereme a spaříme vodou, vložíme do mléka a osolíme. Přivedeme k varu v hrnci se silným dnem a uvaříme doměkka na minimum pod pokličkou asi 30 až 40 minut. Jáhly během vaření nemícháme, začaly by se připalovat. Po vyvaření mléka nám vznikne hustá kaše, přidáme další ingredience. Dobře promícháme, do vlažné kaše přidáme med nebo sirup dle naší chuti. Můžeme přidat několik lžic sušeného ovesného nápoje.
Hmotu necháme vychladnout a ztuhnout v lednici. Vytvarujeme kuličky a obalujeme. Uchováváme v lednici nebo v chladu, jáhly jsou citlivé na žluknutí.
Kuskusové koláčky
100 % vegan
400 ml sojového mléka (může být např. vanilkové, dle vaší chuti), 200 g kuskusu (můžeme použít celozrnný, ale musíme počítat s tím, že koláčky budou tmavší), 5 lžic třtinového cukru, popř. jiného sladidla jako je med nebo sirup, půl hrnku mletých ořechů, půl hrnku brusinek, kardamom (nemusí být)
Přivedeme k varu 600 ml vody a 400 ml sojového mléka a špetku soli. Vsypeme kuskus, třtinový cukr, půl hrnku mletých ořechů a půl hrnku brusinek. Vaříme 15 minut do zhoustnutí a necháme trochu vychladnout. Poté na plech tvoříme malé koláčky a navrch poklademe půlkou vlašského ořechu. Pečeme při 180°C asi 20 minut. Koláčky uchováváme v lednici a jsou určeny k rychlé spotřebě.
Ořechovo-jablečné kuličky
100 % vegan, bez lepku, bez bílého cukru, raw (bez polevy)
200 g vlašských ořechů, 200 g nastrouhaného jablka i se slupkou, 4 lžičky medu nebo jiného sladidla (nemusí být), kardomom nebo jiné "sladké" koření (nemusí být)
Poleva: 4 lžičky kokosového oleje, 4 lžičky javorového sirupu, skořice, kardamom, 2 lžíce karobu
Suroviny promícháme a tvoříme kuličky. Na polevu si rozehřejeme kokosový olej a přidáme do něho ostatní suroviny. Kuličky uchováváme v lednici.
Máslové sušenky s pomerančem a brusinkami bez bílé mouky a bílého cukru
150 g změklého másla, 100 g třtinového cukru, 50 g javorového sirupu, 1 vejce, 300 g špaldové mouky, 1 lžíce vinného kamene (např. DM), špetka soli, 100 g brusinek, nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče, 4 lžíce mléka
Vyšleháme máslo s cukrem, javorovým sirupem a vajíčkem dohladka. Smícháme mouku s vinným kamenem, solí, brusinkami a pomerančovou kůrou a přidáme k máslovému základu.
Lžičkou tvarujeme na plech sušenky. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C 20 minut.
(inspirace: Biokuchařka Hanky Zemanové, Kuchařka ze Svatojánu, Alnatura, ProBio a každodenní život)
text: Vendula Šeflová – 17. 12. 2013, 21.17:53