Skvělé saláty
1. SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY S OVOCEM A GORGONZOLOU
Suroviny:
200 g červené řepy
10 g lesního medu
20 ml balzamikového octa
60 g pomerančů
60 g grepů
50 g gorgonzoly
30 g majonézy Hellmann´s
10 ml mléka
10 g směsi ořechů
2 g rokety
1 g řeřichy
sůl
čerstvá máta
Příprava:
Červenou řepu nakrájíme na tenké plátky a 4 hodiny ji necháme marinovat v medu svařeném s balzamikovým octem. Pomeranč a grep nakrájíme na plátky, gorgonzolu na kostky. Ořechy opražíme na sucho na pánvi, majonézu Hellmann´s lehce naředíme mlékem. Řepu, ovoce, gorgonzolu a ořechy lehce promícháme, přidáme roketu a řeřichu a zalijeme majonézovým dresinkem. Dochutíme solí a ozdobíme mátou.
Autor: Martin Svátek, Orea hotel Dvořák, Tábor
2. KUŘECÍ SALÁT S TĚSTOVINAMI
Suroviny:
120 g těstovin
150 g kuřecích prsou
grilovací koření
1 menší rajče
1/2 papriky
1 list čínského zelí
50 g tatarské omáčky Hellmann´s
hořčice
sůl, pepř
Příprava:
Těstoviny uvaříme, kuřecí maso nakrájíme na nudličky, ochutíme grilovacím kořením a opečeme. Rajče zbavené semínek, papriku a čínské zelí nakrájíme na kostičky. Vše smícháme, přidáme tatarskou omáčku Hellmann´s, trochu hořčice a znovu promícháme. Dochutíme solí a pepřem.
Autor: Jiří Král, Francouzská a Plzeňská restaurace v Obecním domě, Praha
3. ZELENINOVÝ SALÁT S GREPEM A ŠUNKOU
Suroviny:
60 g grepů
40 g salátové okurky
40 g rajčat
20 g šunky
40 g eidamského sýru (cihla, 30 %)
40 g tatarské omáčky Hellmann´s
20 ml bílého jogurtu
20 ml ostrého kečupu
Příprava:
Oloupané grepy zbavené jader, okurku a rajčata nakrájíme na malé kostičky. Šunku a sýr nakrájíme na drobné nudličky. Promícháme. Z tatarské omáčky Hellmann´s, jogurtu a kečupu připravíme dresink, kterým salát spojíme. Podáváme chlazený.
Autor: Jan Michálek, Unilever Foodsolutions, Praha
4. CHŘESTOVÝ SALÁT
Suroviny:
200 g zeleného chřestu
200 g rajčat
50g majonézy Hellmann´s
olivový olej
sůl
Příprava:
Oloupaný chřest a rajčata nakrájíme na menší kousky, přidáme majonézu Hellmann´s a promícháme. Dochutíme olivovým olejem a solí. Necháme odležet.
Autor: Jan Horký, restaurace Zlatá Praha, hotel Intercontinental, Praha
5. BRAMBOROVÝ SALÁT S TUŇÁKEM
Suroviny :
130 g malých nových brambor
35 g zelených fazolek
60 g červené cibule
1 větší rajče
1 vařené vejce
70 g čerstvého tuňáka
3 g ančoviček
15 g černých oliv
dresink:
1 šalotka
15 g majonézy Hellmann´s
10 g zakysané smetany
10 g dijónské hořčice
3 cl olivového oleje
3 cl vinného octa
sůl, bílý pepř
Příprava:
Z šalotky nakrájené na drobno, majonézy Hellmann´s, zakysané smetany, hořčice, olivového oleje a vinného octa připravíme dresink. Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem. Vařené rozpůlené brambory, spařené fazolky, na kolečka nakrájenou cibuli
a na čtvrtky rozkrojená rajčara smícháme s dresinkem. Přidáme na šestinky nakrájená vařená vejce, opečené kostky tuňáka, ančovičky, vypeckované černé olivy a dobře promícháme.
Autor: Pavel Mareš, restaurace Tři Knížata, Jihlava
6. SALÁT Z LUSKŮ CUKROVÉHO HRÁŠKU
Suroviny:
200 g lusků cukrového hrášku
1 červená paprika
250 g cherry rajčátek
4 listy dubového salátu
5 listů salátu lollo biondo
60 g potočnice
parmazán na ozdobu
česnekové krutony:
3 plátky ciabaty
3 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
dresink:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce majonézy Hellmann´s
1 lžíce zakysané smetany
2 lžíce citronové štávy
1 lžíce hnědého cukru
drcený pepř
Příprava:
Lusky, papriku a rajčátka nakrájíme na kousky, saláty omyjeme, necháme okapat a natrháme, poté vše promícháme. Plátky ciabaty nakrájíme na kostičky.V pánvi rozehřejeme olivový olej
s prolisovaným česnekem, přidáme ciabatu
a opečeme ji do zlatova. Opečenou ciabatu položíme na papírový ubrousek a zbavíme přebytečného tuku. Suroviny na dresink šleháme asi 2 minuty elektrickým šlehačem. Před podáváním nalijeme hotový dresink
na směs zeleniny a posypeme česnekovými krutony a hoblinkami parmazánu.
Autor: Lenka Sapíková, restaurace Esprit Orangerie, hotel Holiday Inn, Praha
Zajímavost: recept číslo 6 dostal ocenění jako nejlepší z MAYO salátů.
05. 04. 2008, 12.06:37