čtenář nepřihlášen přihlásit se registrovat se informace |
Vlastní vyhledávání
|
Netradiční sváteční recepty z mléka a mléčných výrobkůZkuste se inspirovat šéfkuchařem Michalem Nikodémem, který si v rámci projektu na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků Bílé plus pro vás nachystal originální a chuťově vyvážené sváteční menu. Protože je Michal Nikodém milovník sýru, smetany, jogurtů a dalších produktů z mléka, nemohou tyto suroviny chybět ani v jeho receptech. „Ačkoliv je v dnešní době módní vynechávat ve stravě lepek nebo třeba mléko, já sám si nedovedu představit, že bych s mléčnými výrobky nevařil. Mají jedinečnou a ničím nenahraditelnou chuť. Využívám je hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. A pokud má někdo problém s laktózovou intolerancí, může si už v dnešní době koupit mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy (nebo zcela bez laktózy). V případě alergie na mléko je možné zkusit, zda se objeví alergická reakce i po konzumaci tepelně zpracovaných pokrmů, třeba u pečených koláčů, kdy se přidává mléko do těsta,“ říká Michal Nikodém. Krůtí prsa s jablky na kari (4 porce)Potřebujete: 600 g krůtích prsíček 2 lžíce bílého jogurtu 2+2 kávové lžičky kurkumy 2+2 lžíce ghí (přepuštěné máslo) 1 velká cibule 1 velké jablko 2 stroužky rozdrceného česneku 1 lžíce nastrouhaného zázvoru 250 ml smetany 30% tuku sůl pepř hrst koriandrové natě 1 lžíce černého sezamu Postup: Maso nakrájíme na nudličky a smícháme se 2 lžičkami kurkumy. Přimícháme jogurt a necháme 20 minut marinovat. Osolíme teprve před tepelnou úpravou. Jinak by vypustilo šťávu. Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 2 lžíce ghí a zprudka marinované maso orestujeme tak, aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte a dejte stranou. Na stejné pánvi, na středním plamenu, rozehřejeme 2 lžíce ghí. Vložíme na nudličky nakrájenou cibuli a restujeme cca 5 minut do „sklovata“. Přidáme na nudličky nakrájená jablka a restujeme dalších 5 minut. Poté vložíme česnek a zázvor. Pozvolna restujeme cca 1 minutu. Zalijeme smetanou, přidáme 2 lžičky kurkumy, zamícháme a dusíme cca 5 minut. Vrátíme do omáčky orestované maso, necháme 2-4 minuty prohřát, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout. Dochutíme solí a pepřem. Na talířích ozdobíme koriandrovou natí a posypeme černým sezamem. Podáváme s rýží. Hruškovo – šafránové čatníPotřebujete: 3 zralé hrušky 1 větší šalotka 2 cm kousek čerstvého oloupaného a jemně sekaného zázvoru 1 stroužek jemně sekaného česneku 1 lžíce oleje špetka šafránu 80 g cukru krupice (2 lžíce) 2 lžíce vinného octa velká hrst sušených brusinek Postup: Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej, zpěníme cibulku, česnek a zázvor, zhruba 3 minuty. Nasypeme cukr a na středním plamenu zahříváme, až začne karamelizovat. Zalijeme octem, přidáme šafrán, promícháme a necháme vypařit tekutinu. Přilijeme asi 100 ml vody a uvedeme do varu. Vložíme hrušky a brusinky a pomalu vaříme 3-5 minut, do měkka a do zhoustnutí. Pekanový sváteční koláčPotřebujete: Křehké těsto na formu o průměru cca 25cm: 70 g moučkového cukru 140 g másla 2 velké žloutky 230 g hladké mouky Citronová kůra Špetka soli Postup: Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyválíme na plát a vyložíme jim koláčovou formu. Náplň: 160 g celých pekanových ořechů 120 g javorového sirupu 150 ml smetany 30% tuku 2 celá vejce 4 žloutky med nebo cukr na doslazení dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek) Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem. Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme zálivkou. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut při teplotě 165°C. Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda. Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou. Domácí vaječný koňakNa přípravu 1 litru potřebujeme: 350 ml plnotučného mléka 500 ml třtinového rumu min. 35% alkoholu 200 g cukru krupice 8 žloutků (160 g) 1 Vanilkový lusk Citronová kůra (dle chuti) Postup: Mléko uvaříme s vanilkou a citrónovou kůrou. Žloutky našleháme v míse s cukrem. Do žloutkové směsi přilijeme horké mléko, promícháme a vlijeme zpět do kastrolu, kde se mléko vařilo. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme do teploty 78°C, až začne krém houstnout a ihned přecedíme přes síto. Necháme vychladit. V mixéru (nebo ponorným mixerem) šleháme studený krém a pomalu a za stálého šlehání přiléváme rum. Alkohol přiléváme pomalu proto, aby se koňak nesrazil. Necháme vychladit v lednici a vždy před podáváním láhev s koňakem protřepeme. Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu. 16. 12. 2016, 22.56:06
|
|