Co pít v létě? Osvěžující drinky!
Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren CrossCafe, vám poradí, jak vytvořit nápoj, u kterého lze jen stěží rozeznat hranici mezi chutí kávy a čokolády. Současně přidává další tip na neméně lahodný ledový čaj pro skvělé letní osvěžení.
Ledové mocha
Základem nápoje je kvalitní espresso. Pokud nedisponujete vhodným kávovarem, poslouží i 40 ml silnější kávy připravené z kvalitního instantu. Dále se neobejdete bez 2 lžic čokoládového sirupu - v zahraničí nakoupíte ještě vhodnější čokoládovou omáčku. Pak už stačí jen cca 1,5 dl mléka, podle chuti třtinový cukr a důkladně rozmixovat s ledem. Zkuste přidat navrch dvě lžíce doma ušlehané šlehačky. Výsledek bude grandiózní.
Tip - čokoládový sirup můžete nahradit kvalitním kakaovým práškem dobře promíchaným s trochou třtinového cukru. Nutností je důkladné mixování.
Ledový čaj
Na půllitrovou sklenici použijte sáček kvalitního čaje. Jestliže máte rádi černý, nejlépe poslouží čaj z Assamu pro svou intenzivní barvu a jemné sladové aroma. Vhodné jsou také ledové čaje připravené z ovocných variant nálevových sáčků.
Sáček zalijte 2dl vroucí vody a po 6 - 8 min. (dle druhu čaje) jej vyjměte. Dolijte 3dl studené vody a dejte chladit do lednice. Pro dochucení použijte čerstvě vymačkanou šťávu z citronů či limety a třtinový cukr. Servírujte s dostatečným množstvím ledu. Hotový nápoj vás odmění skutečnou chutí čaje, navíc bez konzervantů, barviv a přísad, které ji obvykle zakrývají.
15. 06. 2013, 18.17:07