Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Fotogalerie

Velká banánová cesta

01.jpg02.jpg03.jpg
04.jpg05.jpg06.jpg
07.jpg08.jpg09.jpg

Dobrý banán je univerzální potravina. Laskavý k zažívání, štědrý k chuťovým buňkám. Jen si vybrat ten správný. Vysoké kvality banánů je dosaženo díky trpělivé a kvalitní péči při pěstování, sběru i přepravě banánů ke spotřebiteli. Jak vše probíhá na velké banánové cestě Chiquita, vám vysvětlíme v následujících řádcích.

- Naše putování začíná v tropických a subtropických oblastech střední a jižní Ameriky, kde je i v zimě teplo a vlhko.
- Banány rostou na banánovníku, který vypadá jako palma, ale ve skutečnosti je to vytrvalá bylina, která potřebuje průměrnou teplotu 28°C a ročně více než 2 metry vláhy.
- Z hlízy banánovníku vyrůstá pevný svazek velkých listů, na jehož konci se z pupenu vyvine květ. V šestém až osmém měsíci jsou na květu banánovníku patrné zárodky banánů.
- Ovoce je nutné ochránit před hmyzem, prudkým sluncem a možným mechanickým poškozením. K tomu slouží perforované plastové obaly, které farmáři na stonky nasunou a zavážou barevnou stužkou.
- Sklizeň začíná zhruba 10 týdnů po nasazení plastového obalu, tedy nejdříve na konci devátého měsíce. Banány se v tropech sklízejí, podobně jako u nás zimní jablka, ještě zelené, ale již vegetačně zralé (konkrétně ve 2. stupni zralosti - viz fotogalerie)!
- Stonek s trsy „dospělých“ banánů farmáři od mateřské rostliny odseknou mačetou a přenesou na lanovku, která spojuje plantáž s balírnou. Aby se banány na cestě lanovkou neotlačily, vkládají se mezi jednotlivé trsy měkké proložky.
- Sklizený stonek s trsy banánů váží 30 až 40 kg a obsahuje asi 200 kusů banánů. Lanovka dopraví banány do balírny, kde pracovníci ostrými zahnutými noži nejprve oddělují velké trsy banánů od stonku a ty dále "rozporcují" až na trsy po 5 – 7 ks banánů, které známe z obchodu.
- Trsy se máčejí ve vodě, aby z banánů vytekl latex. Jen ty banány, které prošly přísnou kvalitativní kontrolou, mohou být označeny prémiovou nálepkou. Nakonec se banány zabalí do nám dobře známých krabic.
- Banány se v tropech přepravují na předem vychlazených kamionech, které ovoce na cestě z balírny do přístavu zchladí na 14ºC. V přístavu Limón čeká na banány jedna z lodí Velké bílé flotily, které Chiquita nechala postavit speciálně na přepravu banánů. Jedna taková loď pojme zhruba 250,000 až 300,000 krabic banánů, což představuje zhruba 250 dvacetitunových nákladních aut.
- Lodě jsou natřeny na bílo, aby účinně odrážely sluneční svit a šetřily tak energii na chlazení. Banány musí být totiž přepravovány v teplotě 13,5° až 14°C v tzv. kontrované atmosféře, aby nezačaly samovolně dozrávat a zůstaly stále zelené. Banány musí dorazit do Evropy ve stejném stupni zralosti, v jakém byly na plantáži sklizeny. 
- Plavba z východního pobřeží Kostariky do Evropy trvá minimálně 12 dní. (Plavba ze západního pobřeží pak o týden déle.)
- Po dvanáctidenní plavbě z kostarického přístavu Limón zakotví  loď v terminálu v německém Bremerhavenu nebo v belgických Antverpách, vystavěném speciálně pro vykládku banánů.
- Z přístavu putují banány na kamionech nebo speciálně upravených železničních vagonech do jedné z dozráváren, kde opět za pomoci kontrolované teploty, ale tentokrát i banánového plynu s příměsí etylénu banány konečně dozrávají do konzumní zralosti a získávají svou typicky jasně žlutou barvu a lahodnou chuť!
- Etylén je plyn, který ovoce jako třeba jablka, při dozrávání samo vytváří. Vlastní dozrávání je tedy přírodní chemická reakce, kdy se škrob v banánu přeměňuje na cukry.
- A proto nám banány tak chutnají a dodávají přírodní energii našemu tělu, i když obsahují jen 0,5 % tuku! V dozrávárně stráví naše banány 4 až 8 dní, aby již žluté mohly být dovezeny do vaší prodejny.

 

04. 10. 2008, 16.32:24

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu


Reklama Google:

 

TOPlist