Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Vánoce s Hankou Kynychovou

Byla jako vždy - vstřícná, usměvavá a sdílná. "Musím vám něco ukázat", říkala hned jak jsme vstoupili do jejího útulného bytu. A už nese vlastnoručně vyrobený adventní věnec. „Já jsem vlastně vyučená zahradnice a teď, když na mě začaly působit mateřské pudy, mě baví dělat takovéhle věci". 

AEROBIC REVUE: "V čem se budou letošní Vánoce lišit od těch předchozích?"
HANKA: "Zásadní rozdíl oproti těm předchozím je v tom, že letos nebudu na Štědrý den v tělocvičně. Já jsem totiž vloni i na Štědrý den trénovala! Letos budeme doma a v pohodě. Dřív jsem ještě jezdívala za rodiči, ale letos, stejně jako vloni, budeme Vánoce slavit s manželem jako rodina. Druhý den pak ale stejně jedeme za rodiči a slavíme tak Vánoce podruhé. Pak jedeme k bráchovi a tam jsou další Vánoce…Každý má jiného kapra a já se na to hrozně těším, protože mám kapra moc ráda, ale chutná mi jenom na Vánoce. Když si jej udělám přes rok, tak to není ono."

AEROBIC REVUE: "Jak je to s vařením? Kdo je u vás na Vánoce šéfkuchař?"
HANKA: "Já dělám salát, polívku…a manžel kapra, protože já bych to připálila."

AEROBIC REVUE: "Jak se odráží ve štědrovečerním menu zdravá výživa?"
HANKA: "Nejvíce určitě v salátu, kam nedávám majolku, ale bílý jogurt . Brambory mám speciálně od maminky, které sama pěstuje. Říká se jim rohlíčkové, jsou růžové a vozím si je z Moravy. K bramborům přidám jenom okurku a sterilovanou zeleninu - Moravanka nebo tak nějak. Ne cibuli. Kapra děláme ale klasicky na tuku na pánvi.Zkoušeli jsme jej dělat v horkovzdušné troubě, ale už to není ono. Vánoce jsou specifické svátky a kapr na Vánoce má být mastnější. V nejhorším si vezmu trávicí enzym, aby ten tuk nedělal potíže."

AEROBIC REVUE: " Co takhle polívka. Ta se také občas liší přísadami…"
HANKA: "Já jsem se ji naučila dělat až v manželství. Připravujeme ji v nádobí Zepter, kde vaříme hlavy v košíku a nepřidáváme žádný tuk, jenom jikry, mrkev a houby. To mi moc chutná. Manžel se sice na houby díval ze začátku rozpačitě, protože na ně nebyl z domova zvyklý, ale moje maminka dávala do rybí polévky houby a já to pochopitelně vařím podle ní. Polévka je po houbách hnědá a dnes už manželovi moc chutná. V září chodíme tedy na houby do vánoční polévky - stačí tři."

AEROBIC REVUE: "O vánocích se většinou lidé trumfují počtem druhů upečeného cukroví. Jak je to u vás?"
HANKA: "Na opravdu dobré cukroví jezdím tam, kde se tím více zabývají. Já to pravé klasické vánoční cukroví nedělám, protože po něm vždy přiberu. Peču perník a novodobý "biskupský chlebíček", který se vlastně spíš suší v troubě. Není tam ani deko tuku."

AEROBIC REVUE: " Prozraďte recept."
HANKA: "Na chlebíček jsou zapotřebí 3 celé vejce, 300 g cukru, 500 g hladké mouky a dvě špetky prášku do pečiva, šťáva z celého citrónu a kůra z celého citrónu. Anýz a hřebíček se zpracují v hmoždíři. Vše se zamíchá a přidají se k tomu sušené fíky, švestky, mandle, ořechy a případně i čokoláda. Z těsta se udělají špalíčky, které se dají na plech. Peče se při mírném výkonu trouby, v podstatě se to spíš suší, než peče." 

AEROBIC REVUE: " A zmíněný perník?"
HANKA: "500 g hladké mouky, 250 g cukru (cukr se rychle spaluje a tak se ho nebojím), 2 celá vejce, celý kypřící prášek, 2 lžíce medu a 2 lžíce mléka. Vše je potřeba dobře zamíchat. Ze začátku se vám může zdát, že se to asi nikdy nesmíchá, ale ono se to nakonec povede….Těsto se nechá uležet přes noc v lednici a druhý den se z něj vykrajují různé tvary. Já vykrajuji jen prasátka. Kamarádka mi kdysi, když jsem se nastěhovala do Prahy, půjčila tuto formičku a zůstala mi dodnes. Před pečením se povrch potře bílkem."

 AEROBIC REVUE: "Děkujeme za rozhovor a přejeme, aby se Vánoce vydařily"

 

text: MM, foto: PM – 21. 12. 1998

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu


Reklama Google:

 

TOPlist