Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Sukralóza – sladidlo nové generace

Pandemie obezity, která nastupuje v posledním desetiletí, nás nutí k zamyšlení a hledání jejího důvodu. Určitě se nezměnila naše genetická výbava, ale rapidně ubylo pohybu a také přijímáme velké množství energeticky bohatých potravin, včetně nápojů. Protože spotřeba cukru má nepříznivý vliv na zdravotní stav obyvatel (obezita, cukrovka, zubní kaz), došlo na základě doporučení lékařů k intenzivnímu výzkumu umělých sladidel.

Ale když je nápoj light nebo bez cukru, ještě to neznamená, že je vhodný pro snižování nebo udržení optimální váhy. Velmi důležité je sledovat nejen kalorický příjem, ale i množství sodíku, které nápoj obsahuje. Pokud je sodík přijímaný ve větším množství, váže v těle až několik litrů zbytečné vody. Váha tak neklesá, a může paradoxně i stoupat. Množství sodíku by při snižování hmotnosti nemělo přesahovat 150 mg/l. Většina light nápojů obsahuje ve svých recepturách tradiční náhradní sladidla, která však nejsou ideální: zanechávají kovovou chuť v ústech, jsou nevhodná pro děti a těhotné ženy, některá například podporují uvolňování inzulinu a zvyšují tak chuť k jídlu. Až do současnosti neexistovala ideální náhrada sacharózy.

To se však změnilo s novinkou mezi náhradními sladidly – sukralózou. Jedná se o náhradní sladidlo vyrobené z cukru, a proto jako cukr také chutná. Jde o sladidlo zcela bez kalorií, které nevyvolává dispo¬zici pro cukrovku. Sukralóza je odvozena od sacharózy, ale protože naše trávicí enzymy ji neumí štěpit na využitelnou glukózu, vylučuje se z těla nezměněna. Má přitom až 600× vyšší sladivost než sacharóza. Protože je zcela bez kalorií, je vhodná pro udržení štíhlé linie. Jako jediné sladidlo je vhodná pro děti, těhotné ženy i diabetiky, což prokázaly stovky studií prováděných po dobu delší než 20 let. Na trhu je slazená sukralózou například Korunní SILUETA.

Výhody sukralózy: ilustrační foto: Korunní
• Chuťově se ze všech sladidel nejvíce blíží cukru, nemá pachuť. Při posuzování sladké chuti nápojů nebyla polovina ochutnávajících schopna odlišit nápoj slazený cukrem od nápoje slazeného sukralózou.
• Je vhodná pro všechny typy nízkoenergetických diet, protože nemá žádné kalorie.
• Je vhodná pro spotřebitele postižené diabetem obou typů, neovlivňuje hladinu inzulinu v krvi.
• Sukralóza nemetabolizuje, rychle se z těla vylučuje a neakumuluje se v něm.
• Nezpůsobuje kazivost zubů.
• Je dlouhodobě stabilní ve všech druzích výrobků, je dokonce stabilnější než samotný cukr.
• Je ideální do všech druhů nápojů, nezpůsobuje kvašení nápojů, proto není třeba použít konzervační látky.

Sukralóza je náhradní sladidlo, které se prodává pod obchodním názvem Splenda. Na výrobcích v EU je označena kódem E955. Vyrábí se ze sacharózy, přičemž tři hydroxylové skupiny sacharózy jsou nahrazeny atomy chlóru. Na rozdíl od aspartamu je stabilní vůči teplotě i v širokém intervalu hodnot pH. Používá se proto při pečení nebo do výrobků, u kterých se vyžaduje dlouhá údržnost.

Sukralóza byla objevena v roce 1976 ve firmě Tate & Lyle, ve spolupráci s výzkumníky z King’s College London. Použití sukralózy bylo prvně schváleno v Kanadě (1991), následně v Austrálii (1993), na Novém Zélandu (1996), v USA (1998) a v EU (2004). V roce 2006 je již schválena ve více než 60 zemí světa (např. v Brazílii, Číně, Indii a Japonsku). Sukralóza se používá při výrobě cukrovinek, snídaňových tyčinek a nealkoholických nápojů. Ve výrobku Splenda je sukralóza obsažena společně s maltodextrinem a dextrózou (obě složky jsou vyrobeny z kukuřice), které zde fungují jako objemový prostředek. Čistá sukralóza se zčásti při vysokých teplotách rozkládá. Ve směsi s maltodextrinem je mírně stabilnější. 

Sukralóza se používá jako náhrada cukru buď samostatná nebo v kombinaci s ostatními náhradními sladidly, např. aspartamem, acesulfamem K, popř. jinými sladidly, např. vysokofruktózovým kukuřičným sirupem. Sukralóza patří k tepelně nejstabilnějším náhradním sladidlům, které jsou v současné době k dispozici. Dodává se v granulované formě, což umožňuje její použití v recepturách – náhrada šálku cukru šálkem sukralózy. Pokud receptura vyžaduje více než jeden šálek cukru, nelze ho úplně nahradit sukralózou (nefungovalo by to). Sukralóza se však dodává také ve směsi s cukrem (1:1). Tuto směs již lze v recepturách použít, tj. tam, kde se požaduje zhnědnutí výrobku, zvětšení objemu, aktivace kvasinek.

Sukralózu uznaly četné národní i mezinárodní orgány zabývající se bezpečnosti potravin a to: FDA (USA), JECFA (Společný výbor expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva), EFSA (EU), Health Canada (Kanada), FSANZ (Austrálie-Nový Zéland) aj. Akceptovatelný denní příjem sukralózy je 9 mg/kg tělesné hmotnosti. Nezávadnost sukralózy byla posuzována v USA ve více než 110 studiích na zvířatech i lidech. FDA nezjistil žádné karcinogenní, reprodukční a neurologické účinky sukralózy.

 

text: RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc., odbornice na výživu a archiv Korunní – 11. 11. 2007, 22.27:58

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu


Reklama Google:

 

TOPlist