čtenář nepřihlášen přihlásit se registrovat se informace |
Vlastní vyhledávání
|
Rajčata – na co si dát pozor při jejich nákupu a skladováníZ mnoha spotřebitelských průzkumů vyplývá, že Češi mají rajčata čím dál raději. Podle Českého statistického úřadu dosahovala jejich průměrná spotřeba v roce 1992 přibližně 7 kg, v roce 2016 ovšem již 12 kg.Jedná se také o zeleninu, za kterou Češi ročně utratí nejvíce peněz. Poslední dobou jsou velmi oblíbená drobná cherry rajčátka. Ideální podmínky pro domácí pěstováníRajčata patří mezi teplomilné plodiny. Při plánování vlastní „zahrádky“ je však nutné dodržet několik základních pravidel. Výběr druhu a odrůdy rajčete by se měl odvíjet od toho, zda se je rozhodnete pěstovat na zahradě, ve skleníku nebo v nádobách na balkoně. Rajčata vypěstovaná doma vs. rajčata z pěstírnyRajčata z domácí zahrádky jsou bezesporu to nejlepší, co můžeme svému zdraví dopřát. Přiznejme si ale, že jsme si zvykli na stav, kdy je zelenina na pultech obchodů celých 12 měsíců. Nicméně rajčata dovezená z velkopěstíren z jižních států Evropy a ze severní Afriky nejsou často příliš chutná a navíc pěstitelé kvůli úspoře nákladů používají většinou pro ochranu rostlin chemii a pesticidy. Monika Zábojníková z družstva Čerstvě utrženo vysvětluje: „Naproti tomu tuzemská produkce je pod pečlivým dohledem kontrolních institucí ČR, jimiž jsou Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Čeští pěstitelé navíc většinou při pěstování rajčat používají biologickou ochranu rostlin proti škůdcům. Nákupem místních surovinzároveň podpoříme rozvoj ekonomiky v zelinářských regionech ČR.“ „Novinkou u nás je založení odbytové organizace vystupující pod společnou značkou ‚Čerstvě utrženo‘. Ta sdružuje několik nezávislých pěstitelů, kteří věří, že kvalitní zelenina a ovoce domácího původu s co nejlepší chutí, pěstované poctivě, šetrně k přírodě i lidem a bez zbytečné chemie, by měly být samozřejmostí. V obchodech se první rajčata pod značkou ‚Čerstvě utrženo‘ objeví o Vánocích,“ upozorňuje Monika Zábojníková z družstva Čerstvě utrženo. Na co si dát při nákupu rajčat pozorV uzavřených baleních sice nikdy nepoznáte, jak budou rajčata chutnat,alespoň k nim však můžete přivonět přes malé otvory v obalu. Na chuti rajčat se nejvíce projevuje stádium zralosti při sběru a odrůda. Obecně platí, že lokální pěstitelé, kteří sbírají až plně zralá rajčata a pěstují nejchutnější odrůdy, se je snaží prodávat pod značkou vlastní farmy. Jak rajčata správně skladovatNejprve je třeba si upřesnit, že rajčata nejsou určena pro dlouhodobější skladování. Po dozrání vydrží jenom pár dnů. 30. 08. 2017, 16.30:25
|
|