Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Pár triků z kuchařky Sobotní školy pečení

Vánoce se blíží, přípravy jsou v plném proudu. Vařečku do ruky berou i "sváteční" kuchařinky... Triky profesionálů z DVD Sobotní škola pečení vám pomohou dohonit zanedbané. Věděl/a jste například, že používáte-li prášek do pečiva, prvních 20 minut pečení se nesmí otvírat trouba? Nevadí. Teď už to víte! :-)  

Těsto

-  Připravujete-li kynuté, třené nebo šlehané těsto, všechny suroviny by před zpracováním měly mít stejnou, tedy pokojovou teplotu. Lépe se tak spojí dohromady a navzájem budou ve správném poměru.

-  Mouku před pečením prosejte. Nejenže ji tak zbavíte nečistot, ale hlavně se krásně provzdušní a bude mnohem lépe sát tekutinu a tuk.

-  Správná teplota mléka na kvásek je taková, aby Vás jen jemně hřálo v ústech.

-  Vejce neklepeme rovnou do těsta. Při používání vajec je dobré mít po ruce hrníček a vejce rozklepnout do něj. V hrnku lehce zjistíme (podle zápachu, vzhledu a barvy), zda je vejce v pořádku, a pak ho přelijeme k ostatním surovinám. Pokud potřebujeme více vajec, postupujeme takto s každým zvlášť – nikdy není jisté, jestli nebude pukavec třeba vejce desáté, tak proč pak zničit všechna předešlá.

-  Bílky šleháme na sníh bez přestání až do požadované hustoty, jinak zvodnatí a už je neušleháme. Aby byly rychleji tuhé, pomůže nám několik zrnek soli nebo několik kapek citrónové šťávy. Důležité je, aby nádoba i šlehací metla nebyla mastná.

-  Těsto míchejte vždy jedním směrem, odmění se Vám dokonalou hladkostí. Pokud nám rozinky padly po zamíchání do kynutého těsta na dno, znamená to, že máme těsto příliš řídké. Těsto má být tak husté, aby se ztěžka táhlo z měchačky. Rozinky před vmícháním do těsta obalíme v mouce.

-  Připravujeme-li moučník z třeného těsta s ovocem – například bublaninu, ovoce rovněž obalíme v mouce.

-  Těstu můžeme na plech pomoci více způsoby. Plech si dáme co nejblíže pracovní desce s vyváleným těstem. Pak vyválený plát podřízneme nožem od pracovní plochy, natočíme na váleček a opatrně přeneseme na plech. Můžeme také posunout papír na pečení a těsto přenést s ním nebo ho rovnou na papíru vyvalovat. Linecké těsto pak prsty domačkáme k okrajům nebo naopak zařízneme podle plechu.

-  U pevného těsta si můžeme papírem pomáhat třeba při balení závinu.

Pečení

-  Rozdílné teploty elektrické a horkovzdušné trouby můžeme snadno sladit. V horkovzdušné troubě je ohříván vzduch, který je poháněn ventilátorem. Tento systém umožňuje rovnoměrné pečení ve všech částech. Z tohoto důvodu se pro stejnou délku pečení nastavuje u horkovzdušných trub teplota o cca 20° C nižší než u trub elektrických.

-  Pokud je moučník nahoře už tmavý, ale uvnitř ještě není dopečený (těsto se lepí na špejli), znamená to, že byla nastavená teplota nejspíš příliš vysoká. Dopečeme tedy moučník tak, že ho nahoře přikryjeme pečícím papírem nebo alobalem.

-  Používáte-li prášek do pečiva, prvních 20 minut pečení neotevírejte troubu. Těsto potřebuje čas, aby vznikly póry. Jen tak bude Váš moučník jemný a nadýchaný.

-  Formičky na vánoční cukroví (např. pracny nebo ořechy) nikdy nemyjeme saponáty. Hotové pečivo by pak nešlo vyklopit. Pouze je vypaříme horkou vodou a pak vytřeme papírovými utěrkami. Nové před prvním použitím vypaříme horkou vodou, osušíme a pak vytřeme mastným papírem od Hery.

Dokončení

-  Při vytahování plechu nebo formy dáváme pozor, abychom s ním neudeřily. Pečivo je ještě vlahé, póry se nezatáhly a zvlášť u piškotových nebo třených těst bychom si mohly vysloužit nepěknou sraženinu – brousek.  

-  Pokud nám moučník nejde vyklopit z formy, zabalíme ji na chvíli do namočené utěrky.

-  Z míry nás nevyvede ani příliš řídká marmeláda. Rozemeleme několik kulatých piškotů a tuto „strouhanku“ do marmelády zamícháme. Do řídkých povidel použijeme perník na strouhání.

Pomozte nám pomáhat

Kupte si kuchařku plnou nápaditých a snadných receptů na pečení. Ve filmové a tištěné podobě Vám přináší tradiční a moderní recepty na moučníky pro všechny příležitosti. Recepty doprovází postupové fotografie, takže pečení zvládnou i začínající hospodyňky. V kuchařce se navíc naučíte kouzla a triky s těstem a najdete v ní mnoho dalších rad od mistrů pekařů. Kuchařka vznikla na podporu charitativního projektu Sobotní škola pečení, zaměřeného na pomoc dětem v dětských domovech. Recepty sestavila a lekcemi Vás krok za krokem provede špičková cukrářka Pavlína Berzsiová (víceprezidentka Asociace cukrářů a pekařů), pomáhá jí patronka projektu, herečka Petra Špindlerová (známá ze seriálu Rodinná pouta). DVD kuchařka je v prodeji ve vybraných podejnách Hypernova a na novinových stáncích. Objednávat ji bude možné též přes internet na www.skolapeceni.cz nebo www.hera-peceni.cz, či telefonicky na čísle 844 222 844. Cena je 99 Kč.

 

text: www.skolapeceni.cz – 15. 12. 2007, 13.27:14

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu


Reklama Google:

 

TOPlist