Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Nepleťte si laktózovou intoleranci s alergií na mléko

Mléko a mléčné výrobky jsou vhodnými potravinami téměř pro všechny věkové skupiny. Určitá omezení přináší nepříjemnost zvaná laktózová intolerance, o něco horší to mají lidí trpící alergií na bílkovinu kravského mléka. Ale pozor, nesmíte si tato dvě omezení plést!

  • Intolerance laktózy a alergie na bílkovinu mléčnou se často zaměňují, protože příznaky bývají podobné. Jejich příčiny jsou však zcela odlišné.

foto: pixmac, apriori.cz

Nesnášenlivost mléčného cukru – některé mléčné výrobky ano

Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu. Tato tzv. laktózová intolerance se vyskytuje v průměru jen asi u cca 8-10 % Evropanů. „Postižení jedinci mají nedostatek enzymu laktázy a nejsou schopni zpracovat a vstřebat mléčný cukr – laktózu,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., v rámci projektu Bílé plus.„Činností střevních bakterií nestrávená laktóza kvasí a dochází k nadměrné produkci plynů. Důsledkem jsou bolesti břicha, nadýmání a průjmy.“

Jaká jsou tedy výživová doporučení?

„Především záleží na stupni intolerance, resp. tolerance laktózy. Jsou lidé, kteří reagují nepříznivě již na stopy laktózy, např. v lécích. Potíže jim vyvolá několik soust smetanové zmrzliny. Většina osob však dobře snáší malé dávky laktózy (6-12 g). Zpravidla je nutné vyřadit zcela mléko, ale tolerované bývají zakysané mléčné výrobky (jogurty, zákysy, podmáslí, kefíry), u nichž je díky bakteriím mléčného kvašení snížen obsah laktózy o 20-50 %. U sýrů zrajících (zejména polotvrdých a tvrdých)je laktóza také z větší části téměř rozštěpena,“objasňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus.

  • Mléčných výrobků se nemusíte vzdát zcela, na trhu jsou výrobky se sníženým obsahem laktózy nebo výrobky delaktózované.
  • Dalším pomocníkem jsou i tzv. laktázové tablety. Užívají se před plánovanou konzumací pokrmu obsahujícího laktózu.

„Doporučená dávka laktázových tablet je individuální, závisí na typu výrobku. V průměru si člověk vezme 1-3 tablety před nebo během jídla obsahujícího laktózu. Celkově během dne ne však více než 13 tablet,“ doplňuje Karolína Hlavatá.

Specifickou situací je tzv. laktózová intolerance přechodná, získaná. K té dochází nejčastěji při narušení střevní mikroflóry po podávání antibiotik nebo po prodělaném střevním infekčním onemocnění. Obvykle trvá 1-3 týdny, dokud se střeva nezahojí.

Alergie na bílkovinu kravského mléka – vyloučení produktů z kravského mléka

Tato nemoc se oproti laktózové intoleranci řadí mezi potravinové alergie a patří mezi nejrozšířenější. Jedná se o nepřiměřenou reakci imunitního systému a potíže vyvolá i velmi malé množství mléčné bílkoviny.

Nejčastěji se objevuje u kojenců – v 95 % případů se objeví v prvním roce života dítěte, naprostá většina dokonce během prvních čtyř měsíců. Postiženo bývá asi 2 -5 % kojenců. U devíti z deseti pacientů tato alergie vymizí do tří let. V naší populaci je takto postiženo cca 1,5 – 2,0% osob.
„Mezi příznaky patří zejména potíže v oblasti trávení (průjmy, koliky, zvracení), kožní projevy (atopický ekzém, kopřivka) a respirační obtíže (alergická rýma, astma). V některých případech můžeme pozorovat i neprospívání a chudokrevnost,“ zmiňuje Ing. Jiří Kopáček, CSc. „V těchto případech se přistupuje ke striktní dietě s vyloučením kravského mléka a výrobků z něho.“

  • Jak tedy nahradit u alergiků mléčné výrobky? Řešení vždy nepřináší ani použití kozího a už vůbec ne ovčího mléka,protože existuje podobná antigenicita a alergenicita jako u mléka kravského.

„Většina alergiků nesnáší bílkovinou frakciαS1 kasein, která je významně zastoupena právě v kravském mléce, ale naopak v kozím mléce je její obsah minimální. Proto může i kozí mléko v některých případech těmto osobám vyhovovat. Alergie na další bílkovinnou frakcí αS2 kasein či na frakci βS bývá obvykle méně častá,“ konkretizuje Ing. Jiří Kopáček, CSc.

  • V případě ovčího mléka je ale situace jiná. Jedná se právě o mléko kaseinové a celkový obsah bílkovin je ještě vyšší než u mléka kravského, tudíž je toto mléko pro alergiky v podstatě nevhodné.
  • Optimální není ani sójový nápoj, protože u 17 - 47 % kojenců s alergií na mléčnou bílkovinu je často přítomna i alergie na sójové preparáty.

Co tedy jíst?

„Mléko představuje komplexní potravinu plnou nepostradatelných živin od bílkovin, přes vitamíny po stopové prvky. Je třeba se zaměřit na jeho náhrady.  U malých dětí se jedná o speciálně upravená mléka s hydrolyzovanou bílkovinou kravského mléka. Dále by lidé s alergií na mléčnou bílkovinu neměli zapomínat na doplňování bílkovin z masa, vajec, ryb, rostlinných zdrojů bílkovin (obiloviny, luštěniny, semena) a popř. dodávat i vápník v tabletách,“ uzavírá PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. 

Více zajímavých informací naleznete na www.bileplus.eu.

 

 

23. 08. 2016, 15.51:49

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu


Reklama Google:

 

TOPlist