Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Letní dovolená: Jak správně jíst radí Marek Janota, výživový poradce a sportovní dietolog z Centra funkčního pohybu Daniela Mullera

Prázdniny jsou v plném proudu a jistě už máte vybranou dovolenou, na kterou se těšíte. Přemýšleli jste ale, co na ní budete dělat? Dovolená by měla být o změnách celoročního stereotypu. Jestli je vaše práce fyzicky náročná, lenošení na pláži je výborná varianta pro relaxaci, ale pokud máte sedavé zaměstnání, ani změna polohy z vertikální na horizontální to nespraví. Jde totiž o změnu ze statické na aktivní. Proto je nejvhodnější zvolit místo, kde se dají vykonávat nějaké sportovní aktivity jako je plavání, potápění, vodní lyžování, míčové hry apod., nebo třeba turistika, ať už za památkami, do přírody, nebo se jen projít po pláži. Ani večerní povyražení na taneční parket není od věci. Důležité je, že si tím tělo vlastně odpočine, protože dostane nový impuls k regeneraci a načerpání energie.

Letní dovolená:  Jak správně jíst radí  Marek Janota, výživový poradce a sportovní dietolog z Centra funkčního pohybu Daniela Mullera

Co si přejeme od dovolené?

Změnit stereotypy, načerpat novou životní energii, zregenerovat se. Proto si nikdy neberte sebou práci, ani nevymýšlejte nějaké složité cesty, kde si nebudete jisti, jak to dopadne. I když v dnešní době může být i zájezd s cestovní kanceláří větší zážitek, než plout lodí kolem Somálska.

Jak se správně stravovat během dovolené

Jídlo na dovolené hraje vždy velkou roli, protože je jednak exotické (pokud nejedete na dovolenou ke své babičce), ale hlavně ho nemusíte vymýšlet ani vařit a to hned chutná lépe. Nejhorší kombinace je celý den na pláži a večer švédský stůl. Ano, všichni to známe. Kdo by odolal. Proto je nejdůležitější neustále dodržovat pravidelný režim stravování, tedy alespoň snídaně, oběd, večeře s tím, že večer bude převládat maso a zelenina.

Lesk a bída švédských stolů

Jako názorný příklad může sloužit plná penze ve formě švédských stolů. Plné regály jídla, ale co jsi vybrat? U snídaně není třeba se příliš ostýchat (pokud nebudu celý den jen ležet na pláži). Jídlo by mělo být energetické a to nejen sacharidy (cukry), ale i správnými tuky (když u moře, tak rybími). Takže se při snídani nerozpakujte a dejte si třeba chleba s džemem,míchaná vajíčka, nebo šunku a sýr a pečivem a k tomu zeleninový salát politý olejem.

Pro oběd platí skoro to samé jako pro snídani, takže opět převážně salát (asi tak půlka celého oběda) a cokoliv co není smažené a neplavalo celé dopoledne v oleji, na co máme chuť, ale nesmí nám to padat z talíře, takže vše přiměřeně.

Večeře už musí být lehčí. Energii už na řádění moc nepotřebujeme, takže pouze doplnit zásoby a zasytit se nějakým masem a opět zeleninou. Na ovoce jsem nezapomněl, ale to patří spíš do svačin, než do hlavního jídla. Nejlépe opět salát, ale už jako hlavní jídlo s třeba kuřecím masem a už pouze s kapkou oleje.

Jak zahnat žízeň jako trám

Při parných dnech pozor na doplňování tekutin, kterých můžeme vypotit až 1,5l/hodinu. Když máme dostatečný pohyb, můžeme sáhnout po čerstvých ovocných juicech, ale základem by měla být voda tělesné teploty. Pozor, na zchlazení požívejte teplé, nikoliv ledové nápoje, které stimulují tělo k ochlazování.

Prokletí fastfoodů

A ještě jedna věc. Když už jedete takovou dálku, nestravujte se, prosím, ve fastfoodech. Kolikrát slyším od známých jak je, třeba v Egyptě, nebo Turecku, McDonald stejný jako u nás a vždy se musím ptát, co tam, proboha, dělali?! Využijte místních tradic a zvyků a rozšiřte si obzory v jídelníčku. Nebojte se experimentovat a nehleďte na to, jak to vypadá, nebo z čeho to je. Objevujte nejen nové chutě a suroviny, ale i způsoby přípravy.

Chvála místní kuchyně

Můj osobní tip jsou určitě čerstvé plody moře. Ale pozor! Ze zkušeností z Chorvatska vím, že ve všech „turistických“ restauracích je všechno na jeden způsob, tj. smažené ve fritézách. Takže se nebojte zajít do nějaké zapadlé uličky při pobřeží (nejlépe na ostrově), kde Vám, v malé „domácí“ restauraci, upraví v ten den ulovené ryby, nebo třeba chobotnici, podle původních rybářských tradic. Řekl bych, že to platí obecně pro všechny přímořské oblasti plné turistů, vždy hledat malé a zapadlé podniky v rybářských oblastech

Z hlediska hygieny samozřejmě nemůžete jíst všechno, ale nebyl bych tak přecitlivělí, jak tvrdí všechny cestovní příručky. Trik jak přežít domorodá jídla je jednoduchý. V první řadě se žádným jídlem nepřecpávejte, ať je sebechutnější. Vaše trávení na něj není připravené, takže vše konzumujte jen pro chuť. A ještě lepší je na dovolenou a exotická jídla připravit vaší střevní mikroflóru. V mnoha případech ji dokonce teprve vytvořit. Nejlépe dva týdny před odjezdem zvýšit množství probiotických potravin a vlákniny. Samozřejmě pozvolna a plynule. Tím se vyhnete střevním obtíži a po sklence vody neuvidíte z dovolené v Turecku pouze toaletní mísu.

Abych to na závěr shrnul. Na dovolenou si jedete hlavně odpočinout a relaxovat, takže si nedávejte žádné cíle, nic neplánujte ani se v ničem neomezujte.  Nezapomeňte ale, že všeho musí být s mírou, hlavně co se týká věcí, na které vaše tělo není z běžného života zvyklé. Ať už se to týká pohybu, jídla, nebo třeba i opalování a konzumace alkoholu. Přeji tedy příjemnou dovolenou a šťastný návrat domů.

Daniel Müller

Víte, že...

Další tipy jak vyzrát nejen nad jídlem o dovolených se můžete dozvědět v Centru funkčního pohybu. A to ať již v podobě přednášek o výživě pro laickou veřejnost či i na odborných seminářích o výživě pro instruktory, trenéry a fyzioterapeuty (což na fotce demostruje sám pan majitel centra Daniel Muller).

 

 

text: Marek Janota, výživový poradce a sportovní dietolog, Centrum funkčního pohybu Daniela Müllera, foto: archiv Centrum funkčního pohybu Daniela Müllera – 16. 08. 2012, 23.44:54

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu


Reklama Google:

 

TOPlist