Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Jak vypadá správné označení vajec

Vejce nejen malované

Na obalu vajec musí být vždy uvedena jakostní třída vajec a to slovy třída A, neboli „čerstvá“. U vajec třídy A může být použit doplňující údaj o jakosti s označením „extra“ nebo „extra čerstvá“ na baleních obsahujících vejce třídy A do devátého dne po snášce.Vychází to z nařízení Komise EU č. 589/2008, článek 12. Dále zde musí být uvedeno číslo balírny či třídírny, a také hmotnostní skupina (XL, L, M, S, popřípadě „Vejce různých velikostí“), datum minimální trvanlivosti, údaj o podmínkách skladování a o způsobu chovu;na vnější nebo vnitřní straně obalu musí být vysvětlen také kód producenta, který je umístěn na vejci.

Jak se vyznat ve značení vajec

První číslo informuje, z jakého chovu vejce pochází. Je-li první jednička, pochází vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, dvojka- z halového chovu, trojka z klecového a je-li první nula, tak jde o vejcez ekologického chovu. Další čísla a znaky na vejcích pak na základě nařízení EU č. 2002/4/ES jsou - kód státu a poslední číslo je registrační číslo hospodářství.

Vejce třídy A mají minimální dobu trvanlivosti do 28 dní po snášce. Na obalech vajec musí být tato skutečnost vyznačena. Vejce musejí být dodána zákazníkům nejpozději do 21 dnů po snášce. U vajec s označením „extra“ nebo „extra čerstvá“ musí být vyznačeno datum snášky a lhůta devíti dnů.

A ještě doplnění: Všechna čerstvá vejce se musejí uchovávat v teplotách od 5 °C do 18 °C. Vejce prodávaná v tržnici, na tržišti nebo do místní maloobchodní prodejny musejí být též označena stanoveným způsobem – kódem producenta. Za místní maloobchodní prodejnu se v této souvislosti považuje maloobchodní prodejna v obci, v níž prodejna sídlí, zpravidla nejblíže hospodářství chovatele. Označování vajec neplatí pro chovatele, kteří chovají méně než 50 nosnic.

Jak uchovávat velikonoční vajíčka

Vzhledem k tomu, že vařená a barvená vejce jsou považována za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec, stanovuje jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování v souladu se zákonem o potravinách sám výrobce, který garantuje i jejich jakost a zdravotní nezávadnost po celou dobu minimální trvanlivosti. A na obalu musí být uvedeno identifikační označení výrobce.

Vejce dostatečně provařené a skladované při 5 až 10 °C je bez problémů použitelné zhruba deset dní. Vařená vejce jsou potravinou určenou k přímé spotřebě, jejíž obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit jejich zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu minimální trvanlivosti. Tedy neuchovávat v pokojové teplotě!

Nejčtenější články v rubrice Výživa na Aerobic.cz za poslední týden:

  1. Nejlepší snídani na světě vám připraví Mixit
  2. Šílené diety, které jsme schopni podstoupit, abychom zhubli
  3. Výživa vrcholových sportovců
  4. Markéta: Jak jsem vylaďovala postavu s Nutrendem
  5. Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.: Žereme moc
  6. Jak využít v kuchyni mošt a zpestřit si tímto lahodným mokem některé pokrmy
  7. Když víte, co jíte… A když sušenky pomáhají dětem!
  8. David Holzer pro Mistry s mistry: Jak má vypadat výživa (nejen) sportujících dětí
  9. Jídelníček sportujících dětí
  10. Historie jogurtů a probiotik
 

text: Josef Duben, tisk. mluvčí SVS – 06. 04. 2012, 20.27:44

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu

TOPlist