Jak připravit kvalitní čaj?
Nejstarší věrohodná zpráva o pití čaje pochází ze 3. století našeho letopočtu. Objevení čaje jako blahodárné rostliny je však samozřejmě mnohem starší; legendy uvádějí dokonce 3. tisíciletí před naším letopočtem. Do českých domácností se dostal čaj z Británie ve druhé polovině 19. století. Více než o samotný nápoj se tehdy jednalo o společenský zvyk vyšších kruhů.
Kávu nebo čaj?
Češi patří mezi Evropany k průměrným konzumentům čaje, za rok se u nás spotřebuje přibližně 250 g čaje na osobu. Podle průzkumu pije čaj 89,7 % populace, přičemž průměrný Čech vypije ročně asi 260 šálků. Na rozdíl od Asie dominuje v Evropě používání porcovaných čajů; čaje sypané kupuje jen 13,1 % spotřebitelů. Nejvíce se konzumují čaje ovocné (porcované 56,9 % osob), černé (porcované 50,5 %), bylinné (porcované 32,6 %), zelené (porcované 27,2 %), nejméně pak černé aromatizované (27,7 %). Výrazně oblíbenější je v českých domácnostech káva, které se v Česku spotřebuje 8krát více než čaje. Díky širší nabídce a lepší dostupnosti kvalitních odrůd proniká čaj do všech vrstev české společnosti.
Na čem záleží?
Při samotném výběru čaje bez možnosti ochutnání jsou důležitá následující vodítka: vzhled čaje, jeho vůně a lámavost suchého listu. Každý druh čaje má svůj charakteristický vzhled, který do jisté míry určuje jeho kvalitu. Kvalitní čaj se má skládat z přibližně stejných lístků a neměl by obsahovat cizí částice. Dalším, velmi důležitým aspektem čaje, je jeho vůně. Dobrý čaj příjemně voní již v suché formě. Z nežádoucích vůní, které nejsou v dobrém čaji vítány, to jsou zemitá, mechovitá, plesnivá, připálená, kyselá nebo trpká vůně.
Tipsy – čajové pupeny
Kvalitní čaj se získává ručním sběrem čajového pupenu a dvou nejmladších lístků. Za nejkvalitnější se považuje čaj s velkým obsahem „tipsů“, což je název pro nerozvinuté vrcholky mladého čajovníkového listu (často porostlé něžným chmýřím stříbřitých chloupků). Kvalitu čaje určuje podíl těchto světlých lístků: čím více tipsů, tím vyšší kvalita. V mladých pupenech jsou nejvíce zkoncentrovány všechny žádoucí látky, jejich sběr se proto musí provádět ve správnou dobu.
Proč balený sypaný čaj?
Čaj je velmi náchylný na přijímání různých vůni a pachů. Proto je při nákupu sypaného čaje na váhu důležité prohlédnout si prodejnu, zda se v ní např. nemele káva nebo jestli se tam nekouří. I dobrý čaj může být nenávratně poškozen nasáknutím kávového nebo cigaretového „aroma“. U sypaného čaje velmi záleží na způsobu jeho skladování – obvyklé skleněné dózy nejsou úplně ideální. Čaje se mají uchovávat pokud možno v neprůhledné nádobě, která zabrání styku čaje se světlem, vlhkem a nežádoucími pachy. Nádoba musí dobře těsnit; vhodné jsou keramické nádoby s pevným uzávěrem nebo plechové dózy s vnitřním přebalem. Je-li čaj dobře uskladněn, vydrží čerstvý mnohem delší dobu.
Smysly jako vodítko
Při nákupu sypaného čaje na váhu si k němu můžeme přivonět, ale bohužel neexistuje způsob, jak si ověřit záruku trvanlivosti čaje a jeho původ. Proto je rozumné vybírat mezi balenými čaji s nepoškozeným uzávěrem a zaručenou dobou použitelnosti. U čajů kvalitních značek je veškerá potřebná informace většinou uvedená na obalu, ale smysly (zejména chuť) jsou vždy nejlepším vodítkem k výběru dobrého čaje. Není-li možné získat bezplatné vzorky čaje, vyplatí se posoudit jeho vzhled, vůni a chuť zakoupením nejdříve menšího balení.
Sypaný nebo porcovaný čaj?
Čaj se přiblížil spotřebitelům i proto, že se nabízí v různých formách. Sypaný čaje je vhodný pro ty, kteří si chtějí na čaji pochutnat, dodat tělu hodnotné látky a zároveň vyžadují kvalitu. Příprava tohoto čaje je náročnější, ale odměnou je lahodný nápoj plný energie. Porcovaný čaj využívají nejvíce ti, kteří upřednostňují rychlou a jednoduchou přípravu. Z používání porcovaného čaje se stala masová záležitost. Nevýhodou ale je, že porcovaný čaj rychleji ztrácí kvalitu a na první pohled není patrné, co vlastně čajový sáček obsahuje. Ve většině českých restaurací nám obsluha nabídne porcované čaje, naopak v čajovnách mají v nápojovém lístku široké spektrum zejména sypaných čajů různé kvality.
Je sáčkovaný čaj méně kvalitní?
Poměrně značně je rozšířen názor, že porcované čaje obsahují velké procento odpadů vzniklého při zpracování čajovníkových listů. V zásadě platí, že pro přípravu kvalitního porcovaného čaje se používá stejná surovina jako pro přípravu sypaného čaje. Rozdíl je ten, že porcovaný čaj obsahuje také čajovníkový prach. Množství prachu v čajovém sáčku by mělo být minimální, ale jeho přiměřené množství je nutné pro jeho přípravu. Roztržením čajového sáčku a prohlédnutím jeho náplně lze poznat, jestli zakoupený porcovaný čaj má odpovídající kvalitu. Kvalitní čaj vysypaný z čajového sáčku by měl vypadat jako hromádka rozdrobených čajových lístečků bez jakýchkoliv zrnek nebo granulí. Bílá nebo barevná zrnka v čajovém sáčku jsou vesměs chemického původu a přidávají se za účelem syntetického ochucování čaje.
Kontrola kvality
Účinky výsledného čajového nápoje jsou ve velké míře závislé na druhu použitého čajovníkového listu, poloze pěstovatelské oblasti a klimatických podmínkách pěstování. Svou roli hrají také použitá technologie zpracování, balení a skladování čajů a v neposlední řadě kvalita použité vody. Podmínky pro dovoz černých a zelených čajů do České republiky jsou velmi benevolentní, dovážené čaje nemusí projít žádnou kontrolou nezávadnosti. Naše země nevyžaduje od dovozců čaje žádný rozbor složení ani osvědčení o nepřítomnosti škodlivých látek nebo pesticidů. Ačkoliv vysoká cena není vždy ukazatelem vysoké kvality čaje, je lepší spoléhat spíše na osvědčené značky než na levné produkty v lákavém obalu.
Zásady pro přípravu čaje
Na kvalitu čaje má kromě čaje samotného velký vliv i použitá voda. Pro přípravu čaje nepoužíváme příliš tvrdou vodu. Optimální teplota vody pro přípravu zeleného čaje je 70 až 80° C. Pro přípravu černého čaje se používá vařící voda (100° C). Čaj by se neměl pít příliš horký, protože by mohl poškodit hrtan a jícen. Stejně tak při léčbě zánětů horních cest dýchacích by vysoká teplota čaje nebo i jiných požitých tekutin mohla zhoršit zánětlivou reakci.
Délka louhování
Délka louhování čaje ovlivňuje chuť i složení výsledného nápoje. Kratším louhováním (2-3 minuty) se uvolní kofein a jemné aroma, nestačí se však vylouhovat třísloviny a další účinné látky. Delší louhování čaje sice přinese plnější chuť, ale čaj může ztratit své aroma. Některé černé čaje jsou přímo nemilosrdné - stačí například několik vteřin navíc a z vynikajícího indického darjeelingu se stane trpká tekutina naprosto nevhodná k pití. Cejlonské čaje jsou milosrdnější, minuta či dvě navíc kvalitě nikterak neublíží. Pro většinu cejlonských čajů je ideální doba louhování 4-5 minut.
Kdy a kolik?
Obecně se dá říci, že kvalitní čaj se může pít v libovolném množství v průběhu celého dne nezávisle na ročním období. Je experimentálně prokázáno, že v horkých dnech studené nápoje pouze snižují teplotu ústní dutiny. Naopak horký čaj dokáže snížit teplotu těla o jeden až dva stupně a navíc spolehlivě osvěžit. Možná právě proto obyvatelé tropických klimatických pásem od pradávna pijí horký čaj v průběhu celého dne. Ne nadarmo se říká, že čaj je nápojem, který v zimě zahřeje a v letě ochladí.
Osobní zkušenost
Na závěr nejdůležitější pravidlo pro přípravu čaje: nenechat se svázat cizími pravidly! Mnohem důležitější než ortodoxní příprava čaje je dobře si jej vybrat a s požitkem vychutnat.
Víte, že symbol cejlonského lva s mečem na obalu čaje znamená, že čaj byl skutečně vyroben a zabalen na Srí Lance? Používání tohoto symbolu je přísně kontrolováno Čajovou radou Srí Lanky (Sri Lanka Tea Board), což je státní orgán čajového průmyslu na Srí Lance. Podmínkou pro užívání symbolu je kontrola kvality zpracování i balení. Lvíček s mečem signalizuje záruku, že čaj byl zpracován i zabalen na Srí Lance. Každá šarže čaje prochází inspekcí čajové rady, proto logo se lvem není jen označením původu, ale především kvality. Více na www.mabroc.cz
text: Ing. Natalia Nikitěnko, jednatelka Mabroc-Czechia, s.r.o. , foto: MABROC-Czechia, s.r.o. – 29. 02. 2008, 20.36:02