Dobře jíst, dobře žít
Smyslem práce státního veterinárního dozoru je, aby si lidé mohli nejen kupovat zdravotně nezávadné potraviny živočišného původu, ale i to, aby si na nich pochutnali. Zdá se, že opravdu platí, že čím kvalitnější je potravina, tím je případné riziko zdravotní závadnosti menší.
Lidé by si měli uvědomit, že v tržní síti sice lze zakoupit jen potraviny, které prošly státním veterinárním dozorem, ale dále už za zdravotní nezávadnost surovin doma již odpovídají pouze oni sami. Proto je třeba apelovat na to, aby s potravinami zacházeli tak, jak doporučuje výrobce a dbali zásad základní hygieny, dodržovali podmínky zachování teplotního řetězce a uchovávali suroviny tak, aby nemohlo dojít k pomnožení nežádoucích mikroorganismů. Jedině tak se mohou vyvarovat rizika onemocnění salmonelózou či listeriózou, popřípadě se vyhnout jiným alimentárním onemocněním.
Tyto problémy jsou aktuální zejména v letních dnech. Problémy mohou vzniknout nejen při špatné přepravě potravin domů, ale třeba i při rozmrazování masa. To by se mělo rozmrazovat v chladničce, popřípadě ve studené vodě nebo v mikrovlnné troubě a po rozmrazení začít co nejrychleji s tepelnou úpravou, protože při rozmrazování při pokojové teplotě se vytvářejí ideální podmínky pro pomnožení mikroorganismů. Samozřejmostí by mělo být nakoupené potraviny ihned odvézt domů (patřičně zabalené, nejlépe v termotašce) a co nejrychleji je uložit. Zmrazené potraviny do mrazničky, čerstvé do chladničky.
Dále je třeba si uvědomit, že pouze teploty minimálně 75 °C po dobu minimálně 5 minut v celém objemu připravovaného pokrmu usmrtí případně se vyskytující mikroorganismy. To se týká především masa, drůbeže i vajec. A kdo umí dobře jíst, má předpoklady pro to, že bude umět i dobře žít. Je však dobré nemyslet jen na potravu pro tělo, ale i pro ducha, na to však už státní veterinární dozor vliv nemá.
text: Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR – 03. 06. 2007