čtenář nepřihlášen přihlásit se registrovat se informace |
Vlastní vyhledávání
|
Chřest, přírodní elixír mládíDo vázy nebo na talíř? Latinský název asparagus officinalis k takové otázce možná svádí, český název této rostliny na ni však dává jasnou odpověď: na talíř! Chřest obecný oceňují labužníci natolik, že mu odedávna přezdívají král zeleniny. A navíc, chřest má úžasné léčivé i regenerační účinky, známé již před mnoha tisíci lety. Znáte je i vy? Vzpomínky na asparagus Latinský název asparagus pochází z řeckého slova asparagos, odvozeného od podobného, staršího výrazu ve staroíránštině. Obě tato slova znamenala výhonek nebo ratolest, tedy mladé vegetační vrcholy rostlin, které bylo možné jíst syrové. Zatímco u nás se výraz asparágus používá v souvislosti s okrasnou pokojovou rostlinou, její jedlá podoba má název ryze český, pro cizince nevyslovitelný. Slovo chřest vzniklo v době, kdy byl chřest jednou z rostlin, které měly chránit před ,,chřastnutím hromu“. Je to slovo ze staročeštiny a písemný záznam o něm pochází již z doby Karla IV.. V Čechách býval dříve chřest dostupný jen pro bohaté. Ještě v roce 1990, kdy byla průměrná mzda menší než 3 000 korun, stálo kilo chřestu přes sto korun. Nové způsoby pěstitelství však umožnily snížit cenu této „královské zeleniny“ natolik, že dnes může obohacovat jídelníček nás všech. Čerstvý chřest je k dostání po celý rok, nicméně ten nejlepší a nejchutnější chřest je k dostání pouze v sezóně, tedy od poloviny dubna do konce června. K nejznámějším z mnoha odrůd chřestu patří chřest bílý, zelený a fialový. Pěstuje se v Evropě, hlavně ve Francii, Belgii a Itálii, ale také na Slovensku a na našem území. Koktejl vitaminů a minerálů Chřest je velmi vhodnou zeleninou pro rozšíření našich stravovacích zvyků. Zdravá strava je totiž především pestrá a vyvážená strava, bohatá na ovoce a zeleninu. Právě na zeleninu, ale nejen na ni, je náš jídelníček poměrně chudý a jednostranný. Například zeleninové saláty obvykle připravujeme z paprik, rajčat a okurek a tím to končí. Podobně jsou na tom i naše teplé zeleninové přílohy. Chřest přitom můžeme konzumovat v salátech, jako přílohu a také jako lehký samostatný pokrm nebo polévku. Protože energetická hodnota chřestu je velice nízká, chřest je ideální volbou hlavně pro večeři, která je pak lehká, zasytí a lidem s nějakým tím kilogramem navíc zároveň přinese i psychickou pohodu. Nízkou energetickou hodnotu má chřest zásluhou vysokého obsahu vody (a tedy nízkého obsahu tuků). Díky velkému množství vody je konzumace chřestu výhodná ještě z dalšího důvodu. Lidé, kteří mají z jakýchkoli příčin problémy dodržovat pitný režim, by měli zařadit do svého jídelníčku potraviny bohaté na vodu. Mezi ně patří zejména okurky, vodní meloun a pak také chřest. Budeme-li dodávat svému tělu dostatek tekutin, a to po celý náš život, nebudeme předčasně stárnout – voda nám pomůže odplavit z těla škodliviny, udržet si pružnou, hladkou a zářivou pleť, zůstat v dobré fyzické i psychické kondici. Poměrně důležitou roli může hrát konzumace chřestu také díky obsaženému draslíku. Obecně totiž přijímáme celkem hodně sodíku, hlavně v podobě soli, a v důsledku toho má značná část naší populace problémy se zvýšeným krevním tlakem. Draslík pomáhá tělu sodík vyplavit, a tím působí preventivně proti zvyšování krevního tlaku. Pozor na konzumaci většího množství chřestu, resp. větší příjem draslíku, by si proto měli dát lidé užívající léky, které hladinu draslíku ovlivňují. text: Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka Oddělení klinické výživy a Centrum výživy FTNsP, Praha – 04. 04. 2008, 20.35:26
|
|