Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Blahodárné účinky čaje na lidský organismus

Čaj je nápoj, který je známý a oblíbený po celém světě. Historické prameny uvádějí, že se čaj rozšířil do světa z Číny. Stal se cenným nápojem, který si mohli dovolit pouze členové císařské rodiny. Ještě v 17. století byl ale stále doménou vyšších vrstev. Až mnohem později se dostal k obyčejným lidem.

Rozdíl mezi černým a zeleným čajem
Černý i zelený čaj pochází z téže rostliny, ale rozdílné jsou metody jejího zpracování.
U čajových lístků, z nichž se má stát černý čaj, probíhá proces oxidace (nesprávně nazývaný fermentace). Tmavou barvu čajové lístky získávají díky oxidaci, bohužel při ní dochází i k ničení prospěšných polyfenolů, které se nacházejí v čerstvě natrhaných rostlinách. Ty jsou zachovány v čajích zelených, kde se čajové lístky zpracovávají ihned (tím se oxidační proces zastaví). Díky tomu se v zeleném čaji uchovávají přirozené látky - polyfenoly, antioxidanty, fluoridy, katechiny a taniny. Zelený čaj také obsahuje vitaminy skupiny B (B1, B2), E, C, P a K. Z minerálních látek pak převažuje draslík, hořčík, zinek, železo, fosfor.

Ideální množství čaje
Každý dospělý by měl denně vypít 2 až 3 litry tekutin, pokud není z důvodu onemocnění limitován. Dehydratace způsobená nedostatkem tekutin může způsobit nechutenství, změny nálady, poruchy soustředění i zhoršení paměti.  Nedostatečný pitný režim může být příčinou zácpy a urychluje proces stárnutí. A právě čaj je výbornou součástí pitného režimu. Čaj pijeme i tehdy, potřebujeme-li se zahřát nebo osvěžit. Překvapením pro mnohé je, že při horkém počasí více osvěží organismus čaj teplý než studený. 

Kofein nebo tein?
Kofein (dříve v čaji označován jako tein) zvyšuje pozornost, zlepšuje náladu, ale ve velkých dávkách může způsobit nespavost, únavu a nervozitu. Účinek kofeinu v čaji je mírnější než v kávě, protože se uvolňuje a vstřebává pomaleji. Zásluhou kofeinu a polyfenolů začíná tělo produkovat ve zvýšené míře hormony, nazývané "katecholaminy", které působí jako neurotransmitery v centrální nervové soustavě. Tento efekt trvá kolem 45 minut po vypití čaje na rozdíl od podstatně kratší doby působení kávy. Káva na člověka účinkuje okamžitě a intenzivně, zatímco čaj až po deseti až patnácti minutách. Vzestup energie, způsobený pitím čaje, není doprovázen útlumem a zažívacími problémy, na rozdíl od přílišného pití kávy. Kvůli rovnoměrnému a dlouhodobému povzbuzujícímu účinku je čaj považován za nápoj duševně pracujících, protože do jisté míry snižuje bolesti hlavy a únavu, takže se člověk cítí svěžejší a vybavuje si lépe myšlenky. Obsah kofeinu v čaji je závislý na druhu čaje a oxidaci. Mnohá literatura udává, že černý čaj obsahuje více kofeinu než čaj zelený. Říct se to obecně určitě nedá, jsou totiž zelené čaje, které mají víc kofeinu než černé a naopak. „Kávový stres" a s ním spojené nežádoucí stavy (bušení srdce, zvýšení krevního tlaku) k čaji nepatří a milovník čaje by musel vypít opravdu velké množství tohoto nápoje, aby se dostal do podobného stavu.
 
Prospěšné účinky čaje
Již v roce 230 př. n. l. se lékaři zmiňovali o mnoha prospěšných účincích čaje. Nejúčinnějšími látkami, které čaj obsahuje, jsou katechiny. Dlouhodobé pití čaje v tradičních oblastech (Čína, Japonsko, určitá oblast Ruska) přináší velká pozitiva v prevenci onemocnění srdce a cév, vývoje žaludečních vředů a rakoviny tlustého střeva. Konzumenti zeleného čaje mají ve stáří podstatně menší srdečně-cévní komplikace s nižším počtem náhlých příhod. Černý čaj obsahuje sice rovněž katechiny, nedisponuje však tak významnými biologickými účinky, protože v procesu jeho zpracování (zapaření - oxidace
a rychlého sušení) se velké množství těchto látek rozloží.

Předcházení nádorům
Mnohé studie prokázaly, že zelený čaj působí preventivně proti nádorovým onemocněním. Podobné závěry byly potvrzeny i laboratorně. Výzkumy zjistily preventivní účinky zeleného čaje proti rakovině plic, jícnu, žaludku, kůže, prsu, slinivky, střeva a prostaty. Protinádorové účinky zeleného čaje pravděpodobně souvisí s antioxidačním působením polyfenolů. Právě antioxidanty zabraňují nežádoucímu účinku volných radikálů na buňky a chrání tak organismus proti různým nemocem. Volné radikály jsou sloučeniny kyslíku vznikající jako vedlejší produkty buněčného metabolismu, mohou způsobit poškození genetické informace buněk a jejich náhodné dělení.

Čaj, krevní tlak a cholesterol
Při spotřebě 4 až 5 šálků zeleného čaje za den působí čaj velmi pozitivně na kardiovaskulární  systém. Zelený čaj má příznivý vliv na vysoký krevní tlak, ale naopak větší množství silného černého čaje může krevní tlak zvyšovat. Zelený čaj také snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu v krvi. Nové studie ukázaly, že tentýž pozitivní vliv na cholesterol má i čaj černý. Čaj napomáhá k odbourávání cholesterolu v krvi, jehož vyšší množství způsobuje ukládání tuku v cévách, což je významný rizikový faktor pro vznik aterosklerózy a ischemické choroby srdeční.

Zlepšení obranyschopnosti organismu a trávení
Čajové katechiny mají také antibakteriální a antivirové účinky, čímž chrání tělo před napadením chřipkovými viry. Čaj působí velmi pozitivně i při problémech s trávením, protože katechiny na sebe vážou škodliviny a  pomáhají k obnově střevní mikroflóry. Proto se zvlášť černý čaj podává  při průjmovitých onemocněních, naopak při zácpě může silný černý čaj uškodit. Čaj bývá tím prvním, co vezme pacient v nemocnici do úst po operačních zákrocích. Nálev zeleného čaje totiž povzbuzuje vylučování žaludečních kyselin, a tak uvádí trávení do pohybu. Pomáhá i při trávení hůře stravitelných jídlech a tehdy, pokud jsme se přejedli nebo jsme zkonzumovali nadmíru tučných pokrmů. Čaj je zásadité povahy, a proto vyrovnává překyselení organismu po příjmu značného množství sladkostí. Je vůbec vynikajícím nápadem připravit si konvičku zeleného čaje, pokud se po jídle necítíme dobře.

Zdravé zuby a cévy
Mezi spotřebiteli není moc známá skutečnost, že čaj působí příznivě na zubní sklovinu a díky poměrně vysokému obsahu fluoru tak snižuje riziko vzniku zubního kazu. Chemické látky v čaji mohou omezit srážení krve, zabránit aktivaci a shlukování destiček, zvýšit rozpouštění sraženin a zmenšit zásoby cholesterolu na stěnách cév - všechny tyto faktory pomáhají odvrátit poškození cév. Lidé užívající lék warfarin (lék k prevenci vzniku trombózy nebo po již prodělané trombóze či embolii), smějí pít zelený čaj velmi zřídka a pouze v malém množství. Vitamín K, který je v tomto čaji obsažen, může  účinek warfarinu ve větším množství rušit.

Zelený čaj  chrání před obezitou
Zelený čaj je vhodným doplňkem  všech redukčních diet a pomáhá vyrovnat narušený metabolismus. Látka obsažená v zeleném čaji chrání před obezitou. Tento účinek není vyvolán snížením chuti k jídlu, ale omezením procesu trávení ve střevech a zvýšeným spalováním tuků. 

Mnohostranná prospěšnost
Konzumace čaje, zvláště zeleného, přispívá spolu s dalšími faktory (pestrou  a vyváženou stravou s vyšším obsahem vlákniny, rozvrženou do více denních dávek a dostatečným pohybovým režimem)  k zachování zdraví a udržení dobré kondice až do pozdních let. Zeleným čajem se revitalizuje organismus po větší fyzické námaze, je tedy vhodným nápojem i po jakékoliv sportovní aktivitě. Existuje mnoho důvodů, proč čaj pít. Stačí si správně vybrat z pestré nabídky... 

 

text: Lucie Růžičková, registrovaná nutriční terapeutka, foto: MABROC-Czechia, s.r.o. – 29. 02. 2008, 20.26:06

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu


Reklama Google:

 

TOPlist