Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Blahodárné mléko

Kravské mléko je odpradávna nedílnou součástí naší výživy. Díky obsahu výživných látek by mělo zaujímat v našem jídelníčku čestné místo, ale bohužel tomu tak vždy není. Vyskytují se v něm bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, enzymy a především vápník. Aby bylo mléko skutečně kvalitní, musí být správně ošetřeno a technologicky zpracováno. Je důležité zabránit jakémukoliv znečištění při jeho výrobě a je třeba ho stáčet do kvalitních obalů. V poslední době jsou nejoblíbenější kartonové obaly od společnosti Tetra Pak. Jsou hygienické, nepropouštějí světlo ani jakékoliv cizorodé látky a lze je skladovat při pokojové teplotě.

V čem konkrétně je mléko tolik přínosné? Mléko obsahuje celou řadu složek důležitých pro náš organismus - bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, stopové prvky a minerální látky. Nejdůležitější minerální látkou obsaženou v mléce je vápník. Ten má zásadní význam především pro stavbu kostí, a hraje tedy důležitou roli při prevenci osteoporózy. Vápník obsažený v mléce se velmi dobře vstřebává do těla, protože se v něm vyskytuje v rozpustné formě. Vstřebatelnost vápníku v mléce ovlivňuje přítomnost laktózy (mléčný cukr), fosforu a vitamínu D. Čím vyšší obsah těchto látek v mléce je, tím se vápník lépe dostává do organismu. Dalšími zdraví prospěšnými látkami obsaženými v mléce jsou již zmíněné stopové prvky. Nepostradatelnými pro lidské tělo jsou zinek, měď a selen. Tyto prvky zlepšují metabolické funkce a v kombinaci s mléčnými bílkovinami zvyšují obranyschopnost organismu.

Pokud se bojíte, že je pro vás mléko nevhodné kvůli často zmiňovanému obsahu tuku a cholesterolu, máme pro vás dobrou zprávu. Průzkumy ukázaly, že povrch mikrobiálních mléčných kultur na sebe váže cholesterol a tyto buňky se pak z těla vyloučí. Mléko proto nemá vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Naopak často dochází k jeho snižování, a to i při konzumaci mléka polotučného a tučného.

Nutriční terapeutka Tamara Starnovská říká: „Nikdy nelze posuzovat jednu potravinu bez souvislosti s celkovým stravováním a vždycky hraje zásadní roli celkové konzumované množství. Ve sklenici mléka je obsaženo 8,5 g bílkovin, 4 g tuku, 12 g sacharidů, různé vitamíny - například vitamin A (34 mikrogramů) a vitamin B1 (0,1 mg), minerální látky - například 295 mg vápníku, jód (8,25 mikrogramu), selen (20 mikrogramů), draslík (387 mg) a hořčík (30 mg). Zajímavý je i takzvaný trojpoměr živin 29 % B : 41 % S : 31 % T“. A dodává: „Využití vápníku z mléka je pro organizmus člověka nejsnazší a díky tomu je nejvhodnějším zdrojem vápníku, ve zmíněné sklenici je obsažena jedna třetinu až čtvrtina (liší se podle potřeby konkrétního člověka) denní dávky vápníku.“

Aby si mléko zachovalo svou nejlepší kvalitu, musí být cenné látky v něm obsažené chráněny před nepříznivými vnějšími vlivy - především před světlem, teplem a mikroorganismy. Takovou komplexní ochranu poskytují právě zmíněné kartonové obaly Tetra Pak. Mléko plněné do těchto obalů prochází aseptickým ošetřením, tedy zahřátím na vysokou teplotu a následným rychlým ochlazením. Proto již nepotřebuje žádné další chemické ošetření a není tedy nutné používat při jeho výrobě konzervanty. Ani po tomto procesu však mléko neztrácí svoji biologickou hodnotu, koncentrace vápníku ani ostatních vitaminů neklesá. Zároveň je možné takto balené mléko skladovat při pokojové teplotě po celou dobu záruky, která je u trvanlivého mléka několik měsíců.

Už i naše babičky znaly a využívaly pozitivní účinky mléka, přestože žádnou vědeckou analýzu jeho složek neměly k dispozici. V zimě nemusí mít každý chuť na studené mléko, naštěstí však existuje řada horkých mléčných nápojů, které mohou v chladných dnech prospět našemu zdraví.

Tipy na horké nápoje z mléka: 
Osvědčeným lidovým receptem proti špatnému usínání je hrnek teplého mléka před spaním. V Indii se do tohoto „elixíru“ navíc přidává kurkuma, která má pozitivní vliv
na funkci jater.
Při bolesti v krku a nachlazení se vřele doporučuje podobný recept, tentokrát doplněný o med, který se nechá rozpustit v horkém mléce.

Tipy pro krásu: 
S mlékem lze vykouzlit také krásnou pokožku. Již od dob Kleopatry využívají ženy pozitivní účinky vitamínů obsažených v mléce, které dokáží pokožku rozzářit, osvěžit a vyhladit. Hlavně v zimě potřebuje pleť vhodné ošetření. Vyzkoušet můžete vyživující mléčnou masku. Její příprava je snadná: Smícháte 1 malý šálek vlažného mléka se 2 polévkovými lžícemi jemně nastrouhaných mandlí, směs nanesete na vyčištěnou pleť a necháte deset minut působit. Následně smyjete vodou nebo setřete vatovým tamponem.

 

text: AMI Communications, spol.s.r.o., foto: Tetra Pak – 28. 12. 2007, 20.42:57

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu

TOPlist